vrijdag, februari 04, 2011

Duitse deelstaten eisen onthulling ambtenaren

FRANKFURT - Twee Duitse deelstaten eisen dat ambtenaren zich niet meer mogen verhullen in een boerka, de lichaams- en gezichtsbedekkende kleding van moslima's.
Aanleiding is een rel over een ambtenaar bij de afdeling bevolking van de stad Frankfurt.
De 39-jarige vrouw van Marokkaanse afkomst, die voorheen met een hoofddoek rondliep, verscheen na haar ouderschapsverlof in een boerka.
Om dat te verhinderen, verbood de Duitse deelstaat Hessen woensdag ambtenaren om zulke verhullende kleding te dragen. De vrouw heeft daarop ontslag genomen.
Vrijdag kondigde ook de Nedersaksische minister Uwe Schünemann (CDU) een wetsvoorstel aan voor een boerkaverbod voor ambtenaren.
''Om het duidelijk te zeggen: boerka's en andere verhullingen hebben in de openbare dienst niets te zoeken'', zei Schünemann. ''Burgers komen naar de overheid om dienstverlening te bespreken, niet om tegen een kledingstuk te praten waarachter zich een anoniem persoon verbergt.''
Andere Duitse deelstaten zien geen noodzaak voor een boerkaverbod. Hamburg ziet geen noodzaak en geen wettelijke mogelijkheden. Ook Sleeswijk-Holstein zegt geen behoefte te hebben aan zo'n verbod, omdat er geen vergelijkbaar geval als in Frankfurt bekend is.
België, Frankrijk en Spanje hebben wetten aangenomen voor een boerkaverbod in openbare ruimtes.
(Bron)

Ik geloof niet dat die vrouw een boerka droeg. Mensen noemen vaak alles dat meer is dan een hoofddoek die het haar bedekt 'boerka'. Maar dat bewijst alleen maar het gebrek aan kennis bij die mensen.
Dus op een rijtje:

Dit is een boerka, bedekt het hele lichaam, voor de ogen zit een gaas:
Burka

Deze vrouwen dragen een chador, een soort lange hoofddoek:
Chador

En dit is wat vaak bedoeld wordt als mensen het over een burka hebben, maar dit is een niqab:
Niqab

Persoonlijk zie ik de niqab de laatste tijd wel vaker dan vroeger. Maar ik zie ook steeds fiere meiden met een hoofddoek, minirok, legging en Uggs.
Dus enige nuancering is toch wel mogelijk?

2 opmerkingen:

Ch1po zei

Die Uggs die moeten ze verbieden!

Hippo zei

Welnee, ieder z'n smaak - maar ik zie soms meiden strompelen op die dingen en dan denk ik weer aan het 'Wie mooi wil gaan, moet pijn verstaan'...
Ik slof lekker rond op m'n gympen en m'n bootschoenen, bij ernstige kou en/of hoge sneeuw heb ik wel (leren) hoge schoenen maar die zijn echt voor nood.