zaterdag, april 13, 2002

NOS-TT 117 za 13 apr

Huiselijk geweld: dader huis uit

DEN HAAG Het kabinet vindt dat daders van huiselijk geweld direct uit hun huis moeten kunnen worden gezet. De ministerraad stemde in met dit voorstel van minister Korthals van Justitie.
Nu zijn het vaak de slachtoffers zelf die het huis uitgaan. Het voorstel geeft hun de tijd de rechter te vragen om een straat- of contactverbod. Korthals wil verder dat de verjaringstermijn (6 jaar) voor minderjarige slachtoffers pas ingaat als ze achttien jaar worden.
Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de bevolking slachtoffer is geweest van huiselijk geweld. Daarmee is het de meest voorkomende vorm van geweld.

Op zich een prima idee. Behalve dat slachtoffers van huiselijk geweld meestal niet zozeer het huis uitgaan, maar het huis ontvluchten. Bijvoorbeeld omdat ze niet op tijd hulp kregen, wisten te vinden of durfden vragen. Stel: A slaat B in elkaar. Dan zou A het huis moeten verlaten. Wie regelt dat? Op welke termijn? En waar blijft A dan? Gaat A gewillig op straat slapen, of kan A bij vrienden terecht tot er een ander huis gevonden is? Voelt B zich veilig? Houdt A zich gedeisd tot het straatverbod is uitgesproken?
Er zijn helaas voorbeelden te over van huiselijk geweld dat op moord uitdraaide. Van personen met een straatverbod die terugkeerden naar hun oude huis om daar nog even huis te houden (no pun intended). Vaak heeft een 'B' wel een nummer en een code om met spoed politie in te schakelen, maar die is nou eenmaal niet altijd op tijd. En dan?

Geen opmerkingen: