maandag, juli 01, 2002

NOS-TT 108 ma 01 jul

Aantal soa-patienten stijgt fors

BILTHOVEN Het aantal soa-patienten is opnieuw sterk toegenomen. In 2001 liepen 21% meer mensen dan in 2000 een soa, een seksueel overdraagbare aandoening, op.
Dit meldt het RIVM, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. In 2000 was er ook al sprake van een forse groei.
Vooral het aantal gevallen van gonorroe (32%) en chlamydia (40%) is gestegen, bij vrouwen sterker dan bij mannen. Meer dan 60% van de vrouwen met chlamydia of gonorroe is jonger dan 25 jaar.
Het aantal HIV-testen is 30% gestegen. Zestig mensen (0,7%) waren positief. Het RIVM concludeert dat er een toename is van onveilig seksueel gedrag.

Sja, waarom zou je ook opletten. AIDS lijkt wat minder dodelijk te zijn geworden (net doen of je niet weet dat er nog veel mensen wel degelijk aan doodgaan). Chlamydia maakt je alleen maar onvruchtbaar. Syfilis lijkt minder vaak voor te komen, maar die zal z'n kans ook wel weer grijpen, en met wat mazzel zijn artsen in opleiding dan niet meer aangewezen op archiefmateriaal om te zien wat die ziekte met iemand kan doen.
Alles simpel te voorkomen met een condoom. Waarvan ik nog steeds vind dat die gratis verkrijgbaar zouden moeten zijn.

RIVM-rapport
Onderstaande links zijn wederom niet geschikt voor mensen met een zwakke maag, maar mensen met een zwak condoombeleid zouden er misschien juist wèl even maar moeten kijken...

Syfilis 1
Syfilis 2
Gonorroe
Chlamydia 1
Chlamydia 2
Chlamydia 3

Geen opmerkingen: