zaterdag, augustus 03, 2002

Rechter proces Van der G. is 'radicale beroepsactivist'

DEN HAAG - DE LPF-fractie in de Tweede Kamer vindt dat rechter Vermolen zich terug moet trekken uit het proces tegen de verdachte van de moord op Fortuyn. Vermolen was vroeger nauw betrokken bij Vluchtelingenwerk Nederland, een organisatie die zich inzet voor het belang van onder andere asielzoekers. Vice-fractievoorzitter Hoogendijk noemt hem een "radicale beroepsactivist."
Hij zei vrijdagavond in het NOS Journaal het "onbegrijpelijk" te vinden dat Vermolen met zijn verleden tot rechter is benoemd. Laat staan dat hij geschikt zou zijn om de verdachte van de moord op Fortuyn, Volkert van der G., te berechten. Hoogendijk twijfelt aan de onafhankelijk van rechter Vermolen.
Woordvoerder Janssen van Raay van de LPF-fractie is het echter niet met zijn vice-fractievoorzitter eens. Hij vindt de LPF-fractie niet in eerste instantie de aangewezen instantie om een mening te ventileren over de kwaliteit van de rechters. "Dat moeten de familieleden van Fortuyn doen. Als zij bezwaar hebben tegen de rechter, moeten zij hem wraken. Wij moeten ons neerleggen bij het besluit van de familie."
Broer Marten Fortuyn zei vrijdagavond alle vertrouwen te hebben in de onafhankelijkheid van Nederlandse rechters. "Wij maken geen bezwaar tegen welke rechter dan ook."
De rechtbank van Amsterdam heeft laten weten geen aanleiding te zien deze rechter te vervangen, omdat ook de rechtbank gelooft in zijn objectiviteit.
"In 1998 was Vermolen werkzaam bij Vluchtelingenwerk Nederland en verwoordde hij de standpunten van deze organisatie. Daarna is hij via de gebruikelijke porocedures door de Kroon tot rechter benoemd. Zijn werkzaamheden daarvoor zijn geen enkele belemmering geweest voor deze benoeming," verklaarde woordvoerster M. Grootscholten.
"Hoe Vermolen nu denkt over deze kwestie, staat buiten de discussie. Rechters zullen individuele standpunten hebben zonder dat dit hun onbevooroordeeldheid bij de berechting van zaken zal beïnvloeden en er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit voor rechter Vermolen anders is dan voor andere rechters," aldus Grootscholten.
(Bron)

Wat zal dat prettig voor de familie Fortuyn zijn, dat de LPF-fractie zich hier op deze manier over uitspreekt. En wat fijn ook voor de LPF-aanhang dat de fractieleden elkaar wéér tegenspreken. We wisten al dat de heer Hoogendijk met geen mogelijkheid van enige genuanceerdheid beticht kan worden, maar ik zie er nog wel van komen dat straks elke rechter die niet de doodstraf eist (ook al kan dat helemaal niet) voor een 'radicale rooie' wordt uitgemaakt. We wisten toch al dat niet alle rechters even goed doorgelicht worden of in ieder geval werden. Ik ken een verhaal van iemand die voor deelname aan een demonstratie tot twee maanden veroordeeld werd. Diegene kwam er pas achteraf achter dat de bewuste rechter vroeger een heel ander uniform had gedragen, ook als lid van een rechtbank - in '40-'45. Hoe noem je zo iemand dan? Een 'radicale beroepsfascist'?
Enne, als deze rechter een 'radicale beroepsactivist' is, dan ben ik dat ook. Maar dat wist u natuurlijk al.

Geen opmerkingen: