vrijdag, maart 21, 2003

Meer oor-log:

TT 150 Opmars in Irak bij Eufraat gestuit

WASHINGTON De opmars van de Amerikaanse troepen in Irak is voorlopig tot staan gebracht. Bij Nasiriyah aan de rivier de Eufraat bieden Iraakse eenheden zware tegenstand. Nasiriyah is de eerste grote stad op de weg van de invasiemacht.
Andere geallieerde troepen die op weg zijn naar de oliestad Basra, stuiten ook geregeld op verzet. Iraakse eenheden bestoken de Amerikanen en Britten met anti-tankraketten en mortiergranaten.
Eerder vandaag werd het schiereiland Al-Faw ingenomen. De nieuwe haven van Umm Qasr is door Amerikanen veroverd. In de loop van de dag is ook de oude stad ingenomen, waar nog verzet werd geboden.

TT 153 VS hoopt op overgave legertop Irak

WASHINGTON De VS staat in contact met leden van de Republikeinse Garde en andere hoge Iraakse militairen, zegt minister Rumsfeld. Het Pentagon wil hen ertoe bewegen zich over te geven of een coup te plegen. De geplande 'shock and awe'-aanval met allesvernietigende bombardementen kan dan worden vermeden.
De minister zegt aanwijzingen te hebben dat het Iraakse regime langzaam maar zeker afbrokkelt. Ook zouden steeds meer Iraakse militairen zich overgeven aan de oprukkende Amerikanen en Britten.
Bronnen in Washington geloven overigens dat Saddam wel degelijk in het huis zat dat woensdagnacht werd gebombardeerd.

TT 190

BAGDAD Saddam Hussein looft geld uit voor succesvolle acties tegen Britten en Amerikanen. Het neerhalen van een toestel levert 100 miljoen dinar op, een krijgsgevangene 50 miljoen en voor een gedode soldaat krijgt men 25 miljoen.

SEOUL De regering van Zuid-Korea stuurt honderden militairen naar Irak om de Britten en Amerikanen bij te staan. Het gaat om troepen van de genie en een aantal medische eenheden.

Geen opmerkingen: