donderdag, september 18, 2003

Spookbelegger actief op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM - Er is een spookbelegger actief op het Damrak. De onbekende belegger plaats vrijwel dagelijks aan het einde van de handelsdag grote aan- en verkooporders. Handelaren weten niet wie deze orders plaatst en wat het doel ervan is.
Volgens Jan Paul Raterink, senior medewerkers equity sales bij Delta Lloyd Securities, is vooral de grootte en de timing van de orders opvallend.
"Meestal gaat het om aan- en verkooporders van 60.000 stuks tijdens de slotveiling van de Amsterdamse beurs, het moment waarop de laatste notering wordt opgemaakt." Raterink heeft deze orders al in verschillende beursfondsen gesignaleerd. "Het gaat om zowel om Van der Moolen, een hoofdfonds dat deel uitmaakt van de AEX-index, als om lokale fondsen als Univar,Vopak en PinkRoccade." De mysterieuze handelsactiviteit is al maanden aan de gang.
De reden van de orders kent Raterink niet. Maar van koersmanipulatie is geen sprake, denkt hij. "Het gaat inderdaad om grote aantallen. In een fonds als Univar verwisselen normaal ongeveer 10.000 stuks van eigenaar. Dan is een order van 60.000 stuks groot. Maar de partij geeft zowel aan- als verkooporders. Het lijkt niet uit te maken of er stukken worden gekocht of verkocht. Bovendien lijken de prijzen die hij biedt niet onredelijk." Meest voor de hand ligt dat er een partij actief is die grote belangen heeft in de betreffende fondsen, denkt Raterink. "Wellicht probeert deze partij marktaandeel te winnen."
(Bron)

Geen opmerkingen: