maandag, november 10, 2003

Een scheuring dreigt...

Kritiek op satire leidt tot irritatie in kabinet

DEN HAAG - De vice-premiers Zalm (VVD) en De Graaf (D66) distantiëren zich van minister-president Balkenende (CDA), die afgelopen vrijdag het Koninklijk Huis in bescherming heeft genomen tegen satirische televisieprogramma's en toneelstukken. De Graaf: 'De regering heeft over satire geen opvatting te hebben.'
Bewindslieden van liberale snit (VVD en D66) werden vrijdagavond onaangenaam verrast toen bleek dat ondanks de gebleken meningsverschillen in de ministerraad premier Balkenende op zijn wekelijkse persconferentie uitlatingen deed over programma's of toneelstukken die soms de koninklijke familie bespottelijk maken.
Eerder vrijdag sneed minister-president Balkenende in de ministerraad het toenemende aantal programma's aan dat er behagen in schept het Koninklijk Huis op de hak te nemen. Hij doelde op het BNN-programma Egoland, waarin kleipoppetjes leden van het Koninklijk Huis verbeelden, en het toneelstuk Landgenoten, Beatrix spreekt.
Na Balkenendes filippica namen de vice-premiers Zalm en De Graaf in de raad afstand van hun premier. Een VVD-bron in het kabinet: 'Bij ons is de indruk ontstaan dat de premier dit moest zeggen van koningin Beatrix.' Een andere bron rond het kabinet zegt te weten dat koningin Beatrix de premier over de wekelijkse spotternijen heeft onderhouden.
Balkenende kreeg in de kabinetsvergadering bijval van minister van Justitie Donner. Donner sprak over 'losbandigheid die eindigt in verloedering'. De minister van Justitie deed zondag zijn kritiek nog eens dunnetjes over in het tv-programma Buitenhof.
D66-vice-premier De Graaf zei zondagavond: 'Ik erger mij iedere dag wel een paar keer aan cultuuruitingen, maar dat is voor mij als minister geen enkele reden om daar publiekelijk iets van te vinden. Er blijkt nu veel aandacht voor het standpunt van Balkenende, ik verwacht niet dat hierdoor de satires zullen afnemen.'
VVD-vice-premier Zalm kreeg na zijn kritiek over de opmerkingen van Balkenende en Donner bijval van zijn partijgenoten, de ministers Remkes van Binnenlandse Zaken, Kamp van Defensie en Hoogervorst van VWS.
(Bron)

TT 105 Oranje-satires verdelen kabinet

DEN HAAG Premier Balkenende en minister Donner hebben met hun kritiek op satires over het Koninklijk Huis niet het kabinetsstandpunt vertolkt. Volgens vice-premier Zalm (VVD) "hebben we niet als kabinet besloten ons te ergeren".
Vice-premier De Graaf (D66) vindt "dat de regering over satire geen standpunt moet hebben". De SP wil van Balkenende en Donner morgen in het vragenuur weten of ze namens het kabinet spraken.
PvdA-leider Bos stelt dat Balkenende met zijn oproep tot terughoudend het belang van de koningin opnieuw schaadt: hij had moeten beseffen dat de koningin nu onderwerp van speculatie wordt.

Geen opmerkingen: