zondag, april 11, 2004

Arjan Erkel vrij

MOSKOU/DEN HAAG - Arjan Erkel is in de nacht van zaterdag op zondag vrijgelaten. Een woordvoerder van minister Bot (Buitenlandse Zaken) heeft dat zondagochtend laten weten. Erkel is inmiddels in Moskou aangekomen en voelt zich goed.
"Ik ben erg moe", zei hij na zijn aankomst op de luchthaven Sjeremetjevo tegen een cameraman van het Britse persbureau Reuters. Erkel zag er vermagerd maar gelukkig uit en hij had een baard, vertelde de cameraman. Toch vertelde hij op een persconferentie zondagmiddag dat hij zich goed voelde. In het Nederlands zei hij tegen de verzamelde internationale media dat hij wat minder haar op zijn hoofd heeft, maar nu meer haar op zijn gezicht. Hij wil nu eerst uitrusten, zei hij tegenover een verslaggever van Radio 1.
Erkel bedankte verder Artsen zonder Grenzen dat de organisatie hem 'uit die nachtmerrie' heeft gehaald, meldde het Russische persbureau Ria Novosti. Erkel sprak ook zijn dank uit aan de Nederlandse ambassade in Rusland en de media dat zij niet zijn opgehouden aandacht aan hem te besteden. De coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Dagestan dankte de Russische organisatie 'Veteranen van de Inlichtingen', die kennelijk een belangrijke rol heeft gespeeld bij het opsporen van Erkel.
Erkel zou bevrijd zijn tijdens een politie-actie in de Russische deelrepubliek Dagestan. Dit heeft de woordvoerder van het Dagestaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zondagmiddag gezegd.
Volgens Bot is de Nederlandse regering betrokken geweest bij het vrijkomen van Erkel. Hij wilde niet zeggen of Erkel is bevrijd, dan wel is vrijgelaten. Evenmin wilde hij zeggen of er losgeld is betaald. Meer zeggen zou andere gegijzelden in Dagestan in gevaar kunnen brengen, lichtte Bot toe.
Bot heeft vrijdag onderhandelaars toestemming gegeven om de acties te ondernemen die geleid hebben tot de vrijlating van Erkel. Deze onderhandelaars waren contacten in Dagestan. Als Erkel in Nederland is aangekomen, zal er vermoedelijk meer informatie naar buiten komen. Bot hoopt dat dit zo spoedig mogelijk zal zijn, binnen enkele dagen. De minister van Buitenlandse Zaken zei precies te weten wie er achter de gijzeling zit.
"Om drie uur vannacht (01.00 uur Nederlandse tijd) is Arjan Erkel vrijgelaten tijdens een gezamenlijke operatie van de federale veiligheidsdienst FSB en het Dagestaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Zijn gezondheidstoestand is bevredigend", aldus de woordvoerder.
Erkel zou volgens de woordvoerder mogelijk zondag nog met een speciale vlucht naar de Russische hoofdstad Moskou reizen. Waar Erkel werd vastgehouden en hoe de bevrijdingsoperatie is verlopen, zei de woordvoerder van het Dagestaanse ministerie niet. Of er bij de actie slachtoffers zijn gevallen, is eveneens niet bekendgemaakt.
(Bron)

Geen opmerkingen: