donderdag, april 08, 2004

Endeavour bezoekt Vlissingen

In Vlissingen is donderdagmiddag de HM Endeavour aangemeerd, een replica van het beroemde zeilschip van ontdekkingsreiziger James Cook.
Het prachtige zeilschip verscheen om vier uur in de middag op de rede van Vlissingen en werd tegemoet gevaren door een aantal historische zeilschepen, waaronder de Ierseke (bouwjaar 1900) en de Alcyon (bouwjaar 1923).
De HM Endeavour vuurde ter begroeting een aantal saluutschoten af, dat met saluutschoten werd beantwoord door door kanonniers van schietvereniging 'De Fles'.
James Cook (1728-1779) verwierf wereldfaam als ontdekkingsreiziger, cartograaf, navigator, landmeter en astronoom.
Hij bracht onder meer de kusten van Nieuw Zeeland en Australië in kaart, ontdekte vele eilanden in de Stille 0ceaan (waaronder Hawaï) en was één van de grondleggers van het British Empire door het openleggen van talrijke handelsroutes. Ook voor de wetenschap verrichtte de zeeman, die onder meer in dienst trad van de Royal Society, talrijke ontdekkingen op velerlei gebied.
De befaamde wereldreis van Cook die in 1768 startte, maakte de zeeman met de HM Endeavour, een voormalig kolenschip. Het schip dat momenteel in Vlissingen te bewonderen is, is een exacte replica van het origineel. Ook aan boord is alles minutieus nagebouwd aan de hand van de originele tekeningen.
De 42 meter lange replica is in een tijdsbestek van zes jaar gebouwd aan de hand van de originele bouwtekeningen. In 1994 werd het schip in Sydney, de thuishaven van de HM Endeavour, te water gelaten.
Sindsdien vaart De Endeavour als museumschip de wereld rond. Dit voorjaar bezoekt de driemaster verschillende steden aan de Belgische en Nederlandse kust.
Van 9 t/m 18 april ligt het schip aan de Piet Heinkade te Vlissingen, van 19 t/m 25 april kunnen liefhebbbers De Endeauvour in Antwerpen bezoeken en van 28 april t/m 2 mei is het schip in Rotterdam te bezichtigen.
Naast bezoek is het ook mogelijk om met de Endeavour mee te varen.
(Bron)

Geen opmerkingen: