woensdag, april 07, 2004

Rasti Rostelli 'bedreigde' vader Marchal

AARLEN - Paul Marchal zegt dat de Nederlandse hypnotiseur Rasti Rostelli hem met gerechtelijke stappen heeft gedreigd als hij nog langer verkondigt dat diens hypnoseshows schadelijk zijn voor de gezondheid. Hij zei dat woensdag in Aarlen tijdens het proces tegen Marc Dutroux, die onder meer wordt verdacht van de moord op zijn dochter An.
Volgens Marchal had de bedreiging enkele jaren geleden plaats, na afloop van een Nederlands televisieprogramma waarin hij en Rostelli te gast waren. "Hij heeft mij toen na afloop bedreigd en gezegd dat hij heel veel geld had om mij gerechtelijk te laten vervolgen als ik door zou gaan te zeggen wat ik altijd heb gezegd", aldus Marchal. An werd ontvoerd na een show van Rostelli, waarin zij twee uur onder hypnose was geweest.
Eerder ontving Marchal naar eigen zeggen al een brief van een advocaat van Rostelli waarin werd gedreigd dat hij zelf voor de rechter moest komen als hij door zou gaan met het verkondigen van zijn mening over de hypnotiseur.
An en haar eveneens vermoorde vriendin Eefje woonden vlak voor hun ontvoering in augustus 1995 aan de Belgische kust de show van Rostelli bij. Zij waren gedurende twee uur gehypnotiseerd. Vader Marchal beweerde in de jaren negentig dat de meisjes daardoor zo van streek waren dat zij een lift van Dutroux accepteerden. An, die sterk tegen liften was gekant, zou dat anders nooit hebben gedaan, aldus haar vader.
Vrienden die met de meisjes aan de kust waren, getuigden dinsdag al dat enkelen van hen een dag eerder de show bijwoonden en na hypnose langdurig verward waren. Een technisch assistent van Rostelli zei echter dat er "geen enkel gevaar" aan het Rostelli-programma verbonden was. Ook de Belgische gerechtspsychiater Deberdt stelde eerder dat een gehypnotiseerd persoon na tien minuten weer volledig bij zinnen moet zijn.
Vader Marchal wilde Rostelli aanvankelijk ook laten dagvaarden op het proces. Justitie in België zag daar echter van af. Ook hoefde Rostelli uiteindelijk niet als getuige op het proces te verschijnen. Dat is het gevolg van het feit dat Rostelli's advocaat in België, Vercraeye, ook raadsman is van de vader van Ans vriendin Eefje. Door Rostelli te laten getuigen, zou belangenverstrengeling kunnen ontstaan. Marchals advocaat Quirynen zag daarom af van een getuigenoproep voor Rostelli.
(Bron)

Geen opmerkingen: