woensdag, april 07, 2004

Nederland breidt afluistercapaciteit flink uit

DEN HAAG - Het kabinet streeft er naar de capaciteit van het afluistercentrum in het Noord-Groningse Zoutkamp fors uit te breiden. Waar nu twee satellietschotels staan, moeten het er uiteindelijk 22 worden. Met de schotels kunnen onder andere telefoongesprekken worden afgeluisterd.
Het kabinet besloot al snel na 11 september 2001 dat de inlichtingendiensten van Defensie (MIVD) en van Binnenlandse Zaken (AIVD) hun afluistercapaciteit moesten uitbreiden. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigde woensdag naar aanleiding van een televisieuitzending van Twee Vandaag dat het streven is te komen tot 22 schotels en dat de locatie Zoutkamp daarbij "voor de hand ligt".
De Britse onderzoeker Duncan Campbell, ontdekker van het Echelon-netwerk, noemt de uitbreiding zeer verrassend voor een klein land als Nederland: "Van een van de kleinste op het gebied van afluisteren wordt Nederland een van de grootste." Het grote aantal schotels is volgens Defensie nodig, omdat er in de ruimte inmiddels veel meer satellieten hangen. Een schotel kan maar een satelliet tegelijkertijd bestrijken.
Het is volgens Defensie uitdrukkelijk niet de bedoeling dat telefoonverkeer in Nederland wordt afgeluisterd. De inlichtingenverzameling is bedoeld voor terrorismebestrijding en voor de veiligheid van Nederlandse militairen op buitenlandse missies in landen als Irak, Bosnië of Afghanistan.
(Bron)

Geen opmerkingen: