donderdag, april 08, 2004

Moskee-lectuur: vrouwen moeten besneden

AMSTERDAM - In de lectuur van de El Tawheed-moskee in Amsterdam staat dat 'meisjes besneden moeten worden'. Het is volgens gezondheidscentrum voor vluchtelingen Pharos voor het eerst dat deze oproep in een Nederlandse moskee gedaan wordt, zo bericht Trouw.
De moskee heeft onlangs een open dag georganiseerd, in een poging van het slechte imago af te komen. Dat imago is onder meer opgeroepen door uitspraken van een imam uit de moskee, die niet-moslims 'brandhout voor de hel' noemde en vrouwen verbood zonder toestemming van hun man het huis te verlaten.
In de lectuur die El Tawheed aanbiedt, staat vrouwen weliswaar dezelfde rechten hebben als mannen, maar 'de wetenschap heeft aangetoond dat er grote verschillen zijn in biologische natuur, fysieke capaciteiten en geestelijke vermogens'. Daarom zou het 'onrechtvaardig' zijn om vrouwen dezelfde 'verantwoordelijkheden, rechten en plichten te geven als de man'.
Vrouwen moeten volgens de lectuur luisteren naar haar man. Ongehoorzaamheid is ontoelaatbaar. Wanneer een vrouw seks weigert of haar huis verlaat, vervalt de zorgplicht van de man voor zijn echtgenote. Een vrouw die liegt verdient 'minstens 100 slagen'.
(Bron)

Prima regels natuurlijk. Als ze tenminste twee kanten op werken: een man die een vrouw dwingt tot seks, wordt gestraft met verwijdering van bepaalde onderdelen. Een man die het huis niet verlaat en geen centen binnenbrengt om zijn gezin te onderhouden, verliest zijn aanspraken op de getrouwde staat. Een man die liegt verdient ook minstens 100 slagen.
Als je dit soort regels rechtvaardig vindt - ga dan in een land wonen waar ze gelden.

Geen opmerkingen: