vrijdag, mei 28, 2004

'Nederland betaalde miljoen losgeld voor Arjan Erkel'

MOSKOU - De Nederlandse regering heeft volgens de Franse krant Le Monde 1 miljoen euro losgeld betaald aan de ontvoerders van Arjan Erkel, die in april vrijkwam na twintig maanden ontvoerd te zijn geweest in de Kaukasus. Volgens Le Monde probeert Den Haag het geld te verhalen op Artsen zonder Grenzen, de hulporganisatie waavoor Erkel werkte. Ook NRC Handelsblad meldt dit.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft vrijdagmiddag om 17.00 uur een persconferentie, waarin het departement zegt 'een belangrijke mededeling' te doen over de ontvoeringszaak. Ook AzG zal volgens Le Monde vrijdag met een verklaring komen.
Volgens de bronnen waarop Le Monde zich beroept heeft de Nederlandse regering gedreigd om, indien AzG niet over de brug komt, diplomatieke druk uit te oefenen op andere Europese regeringen en de Europese Commissie om te snijden in de subsidies die de liefdadigheidsorganisatie ontvangt voor haar werk in het zuiden van Rusland. De directie van AzG vindt dat chantage. Twee hoge functionarissen van de organisatie overwegen volgens het Franse dagblad hun functie neer te leggen.
Erkel werd op 12 augustus 2002 ontvoerd in Dagestan, waar hij medische hulp verleende aan vluchtelingen aan de nabijgelegen opstandige Russsche deelrepubliek Tsjetsjenië. Tot dusver hebben alle instanties die betrokken waren bij de inspanningen om hem vrij te krijgen, waaronder het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Russische autoriteiten en AzG, steeds tegengesproken dat er losgeld zou zijn betaald.
(Bron)

Het zou me niet verbazen als dit waar is. Weer een mooi staaltje schofterigheid, pardon, een goed voorbeeld van normen en waarden.

Geen opmerkingen: