vrijdag, juli 23, 2004

Consumentenbond hekelt toilettol

De Consumentenbond en de Stichting de Ombudsman roepen stappers op niet te betalen voor een bezoekje aan de wc in een kroeg. De zogenoemde toilettol is niet illegaal, maar bezoekers kunnen niet gedwongen worden te betalen, zo stellen juristen.
Wie tegenwoordig het nachtleven in duikt, betaalt niet alleen meer bij de ingang of garderobe van een kroeg, maar ook steeds vaker voor een tripje naar de wc. Daar vraagt een wakende toiletjuffrouw al snel twintig eurocent voor een plasje. Die prijs kan in populaire tenten oplopen tot vijftig eurocent. Die "betaalde service" is de Consumentenbond een doorn in het oog. "Een schoon toilet hoort daar wel bij inbegrepen te zijn. In de horeca moet wc-bezoek gratis zijn", zegt Juliëtte Oolders van de Consumentenbond. "Het is uiterst klantonvriendelijk om de kosten daarvoor te verhalen op de gasten. Al helemaal als de kosten oplopen tot een halve euro. Dat is schandalig."
Actie tegen de tolheffing kan de belangenorganisatie niet ondernemen. Zolang ontevreden consumenten zich niet melden bij de bond, krijgt een zaak geen prioriteit. Het gebrek aan klachten komt volgens Oolders vooral doordat mensen het ?toch telkens maar weer slikken". Ze adviseert de stappers vooral zelf een signaal af te geven. "Laat in het café weten dat je het er niet mee eens bent. Weiger gewoon te betalen voor een plasje."
Bordje
De stichting de Ombudsman deed twee jaar geleden juridisch onderzoek naar de vraag of bezoekers van de V&D moesten betalen voor het toiletbezoek. Uitkomst: alleen als met een bordje wordt aangegeven dat er betaald moet worden en de bezoeker neemt plaats op de wc, is er een stilzwijgende, geldende overeenkomst. "Daar gaat het echter om openbare toiletten. Ondernemers van particuliere tenten, zoals cafés en restaurants, mogen wel geld vragen voor het gebruik van het toilet. Ze kunnen echter klanten niet verplichten daadwerkelijk te betalen", stelt een medewerkster van de Ombudsman. "Het is zeer onfatsoenlijk hiervoor geld te vragen. Je kunt niet gedwongen worden te betalen."
Koninklijke Horeca Nederland, één van de grootste brancheorganisaties voor horecaondernemers in Nederland, houdt juist een pleidooi vóór toilettol. Volgens woordvoerder Jaap Brantenaar van de horecaorganisatie zorgt de tol voor sociale veiligheid. "Drugsgebruikers blijven weg uit de wc omdat ze moeten betalen. Bovendien is er een toiletjuffrouw die oplet. Die zitten er echt niet alleen om kruiswoordpuzzels te maken." Brantenaar benadrukt dat ondernemers de tol niet gebruiken om winst te maken. "En waar betaald moet worden, zijn de toiletten schoon. Dat is ook wat waard." Wel vindt de organisatie een bedrag van 20 eurocent per bezoek genoeg.
(Bron)

Geen opmerkingen: