donderdag, juli 22, 2004

'Studenten kunnen beter meer betalen voor onderwijs'

Studenten kunnen meer gaan betalen voor hun onderwijs. Hoger onderwijs levert hen genoeg op om na hun studie hun beurs terug te gaan betalen. Bovendien blijkt een student beter te studeren als hij zelf meer voor zijn opleiding moet betalen.
Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in een drietal studies die woensdag zijn verschenen. Een jaar hoger onderwijs blijkt 7 tot 9 procent meer loon voor afgestudeerden op te leveren. Een korte studiebeurs, vier jaar in plaats van vijf jaar, zet studenten aan tot sneller studeren. Bovendien geven ze er minder snel de brui aan.
Een goede manier om studenten meer te laten bijdragen aan hun onderwijs is volgens het CPB een sociaal leenstelsel. Dit betekent dat de studiebeurs een lening wordt, die de student na zijn studie terugbetaalt. Hoeveel een afgestudeerde aflost, hangt af van zijn inkomen.
Dat een studie in het hoger onderwijs profijtelijk is, blijkt uit een vergelijking van de inkomens van academici met een vijfjarige studie en met een vierjarige studie. Een goede vergelijking was mogelijk omdat in 1982, met de invoering van de zogeheten Tweefasen Structuur, de studieduur van vijf naar vier jaar ging.
In 1997 bleken afgestudeerden die voor 1982 aan hun studie waren begonnen 7 tot 9 procent meer te verdienen dat studenten die onder de Tweefasen Structuur gingen studeren. Het CPB verwacht dat het rendement dat studenten uit hun opleiding halen alleen maar groter gaat worden.
(Bron)

Geen opmerkingen: