donderdag, juli 22, 2004

Postbank onderzoekt rekening van 'Herr Hitler'

AMSTERDAM - De Postbank gaat archiefonderzoek doen naar een rekening van Adolf Hitler, die net voor het begin van de Tweede Wereldoorlog bij de voorloper van deze bank bestond. Dit gebeurt naar aanleiding van een ontdekking van de Engelse schrijver Cris Whetton in het archief van de Britse Geheime Dienst.
Whetton vond twee vertrouwelijke documenten waarin melding werd gemaakt van een rekening bij de Nederlandse Post-, Cheque- en Girodienst. Officieel viel gironummer 211846 toe aan 'Eber Nachfolger' uit München, maar een belastinginspecteur stelde vast dat 'de rekening toebehoorde aan Herr Hitler'.
De Postbank laat weten dat de rekening in ieder geval is opgeheven, alleen is niet duidelijk wanneer dat is gebeurd en onder welke omstandigheden.
Uit onderzoek in het papieren archief moet blijken hoe lang Adolf Hitler bij de voorloper van de Postbank een rekening heeft gehad.
Whetton heeft voor zijn boek Hitler's Fortune jarenlang onderzoek gedaan naar de persoonlijke rijkdom van der Führer. In zijn naspeuringen stuitte hij op de relatie die er lag met Eher Verlag, de Duitse uitgever van Hitlers boek Mein Kampf en de NSDAP-krant Völkischer Beobachter.
In het archief van de Britse geheime dienst vond Whetton 'per ongeluk' de stukken over de girorekening. Nadat de zoekopdracht 'Eher' niets had opgeleverd, tikte Whetton 'Eber' in en kreeg hij tot zijn verrassing een verwijzing naar de documenten. Daarbij zat ook een brief van ene 'Neville Bland' aan 'William Strang'.
Bland schrijft dat een lokale belastinginspecteur, die weer de vader was van een Nederlandse medewerker, ontdekte dat achter de betreffende rekening van 'Eber' 'Herr Hitler' schuilging. Meer details had hij niet, zo verontschuldigde Bland zich, maar hij wist wel te vertellen dat dit strijdig was met de reglementen.
Milja van Tielhof, schrijver van een boek over banken in de bezettingstijd, noemt de vondst van Whetton opmerkelijk. Aangezien Nederland voor de Tweede Wereldoorlog neutraal was, werden vaker vanuit Duitsland rekeningen geopend, onder anderen door joden. Maar er is niets bekend over nazi's die hun geld in Nederland onderbrachten.
Voor Whetton waren de documenten 'een doodlopende weg'. Over andere bezittingen van Hitler in Nederland, zoals huizen of grond, is de auteur niets te weten gekomen.
Op een brief met vragen over 'Hitlers rekening' die hij twee jaar geleden aan de Postbank stuurde, heeft hij nooit reactie gehad.
'Ze hoeven zich niet te schamen', zegt Whetton. 'Zware criminelen hebben tegenwoordig overal een bankrekening.'
(Bron)

Geen opmerkingen: