maandag, juli 19, 2004

Nederland steunt beperkte hervatting walvisvangst
Nederland steunt het pleidooi van voorzitter Fischer van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) om het vangstverbod op walvissen stapsgewijs op te heffen. De Nederlandse regering is voorstander van een beperkte, gecontroleerde walvisvangst, aldus een woordvoerster van het ministerie van Landbouw.
Nederland zal dat standpunt naar voren brengen tijdens de IWC-conferentie die maandag in het Italiaanse Sorrento is begonnen. Volgens de woordvoerster wordt het huidige moratorium op walvisvangst, dat al achttien jaar geldt, op allerlei manieren ontdoken. "Er worden nu tweemaal zo veel walvissen gevangen als toen het verbod nog niet van kracht was."
Bovendien vreest het ministerie dat het handhaven van het vangstverbod het voortbestaan van de IWC in gevaar kan brengen. Japan heeft vorig jaar al gedreigd uit de commissie te stappen.
Geen overleg
GroenLinks heeft moeite met het kabinetsstandpunt, blijkt uit schriftelijke vragen die Tweede-Kamerlid Duyvendak maandag aan ministerVeerman van Landbouw heeft gesteld. Volgens Duyvendak valt aan het opheffen van het vangstverbod pas te denken als een goed controlesysteem zich in de praktijk heeft bewezen. Bovendien had het kabinet met de Kamer moeten overleggen, stelt hij.
(Bron)
 
Dus omdat landen zich niet aan de regels houden, schaf je de regels af. Lekker makkelijk.

Geen opmerkingen: