vrijdag, juli 09, 2004

Vissers beperken garnalenvangst

ZOUTKAMP - Duitse en Nederlandse vissers zullen voorlopig minder garnalen vangen. Dat hebben de vissers afgesproken tijdens overleg in het Duitse Büsum. De garnalenprijs is door de geringe vraag en de grote aanvoer ver onder de kostprijs gedaald. De vissers hopen met de vangstbeperking het prijspeil op te krikken.
Op dit moment ligt de prijs voor een kilo garnalen rond 1,70 euro. Om kostendekkend te kunnen werken, moet de prijs echter 3 euro per kilo zijn. Volgens directeur M. van der Ploeg van visbedrijf De Rousant in Zoutkamp is de vraag naar garnalen door het slechte zomerweer 20 procent lager dan normaal. De opbrengst ligt echter 10 procent hoger. "We kunnen daarom wachten tot de natuur zijn werk doet, of zelf wat aan de situatie doen. Omdat veel vissers het water financieel aan de lippen staat, hebben we nu afgesproken dat ieder schip per dag niet meer dan 2000 kilo garnalen vist."
De maatregel zal alleen effect hebben als elk schip zich aan de afspraken houdt. Eerder deze week legden Duitse en Deense vissers hun schepen al aan de ketting teneinde de vangst te beperken. Schippers uit Wieringen voeren echter wel uit en riepen daarmee de woede van hun Duitse collega's over zich af. Duitse garnalenvissers bekogelden de Nederlandse vissers met eieren en jeneverflessen.
Van der Ploeg heeft het idee dat de Wieringers dit keer wel zullen meewerken. "De meeste schippers hebben toegezegd zich aan de afspraak te zullen houden. De garnalenvisserij lijkt op dit het meest moment gebaat bij weersverandering. Van der Ploeg: "Een flinke storm zorgt ervoor dat de vangst daalt, mooi weer zal de vraag naar garnalen, vooral in België, doen stijgen. Dan gaat men daar weer massaal aan de broodjes garnalen en garnalenkroketten."
(Bron)

Geen opmerkingen: