dinsdag, oktober 12, 2004

'Verdovende middelen bij gebrek aan personeel'

AMSTERDAM - In verpleeghuizen worden ouderen soms medicijnen gegeven om ze rustig te houden, niet omdat er een medische noodzaak is. Dat blijkt uit het actualiteitenprogramma Nova maandag. De medicijnen zouden worden gegeven omdat er te weinig personeel is. Het toedienen van deze medicijnen brengt vervroegde aftakeling met zich mee, zeggen aangehaalde verpleegkundigen.
Ouderen worden vastgebonden of verdoofd door verpleegkundigen, zodat zij niet weglopen, omvallen of lastig gedrag vertonen terwijl de verpleegkundigen hun handen vol hebben aan andere taken. Omdat de ouderen steeds langer vastzitten, kunnen ze bijvoorbeeld steeds slechter lopen. De verdoving leidt onder meer tot verlies van controle over de sluitspieren.
Volgens de door Nova aangehaalde artsen worden op deze wijze dagelijks medische grenzen overschreden. De handelwijze wordt onethisch genoemd en ouderen zouden euthanasie kunnen eisen om deze gedwongen, onterende aftakeling te ontlopen.
(Bron)

Ook dit is helaas niets nieuws. Mensen zitten de hele dag voor zich uit te staren, en hé, dan worden ze narrig of onrustig - heel raar. Dus dan krijgen ze een pilletje tegen de onrust. En dan gaat het steeds wat slechter, 'mevrouw is er niet meer helemaal bij', 'meneer beweegt niet zo goed meer', 'mevrouw is incontinent geworden'.
Mensen in verpleeghuizen zijn gewoon afgeschreven - _niet_ door het personeel, dat zich de poten uit het lijf loopt, maar door degenen die beslissen hoeveel geld er is voor de zorg, en vooral voor de "niet-noodzakelijke zorg" - zoals een activiteitenbegeleidster die de dag wat korter kan doen lijken, die de geest bezig houdt, die misschien zelfs - heel luxe - weleens tijd heeft om een wandeling te maken met iemand.
Dus mensen worden onrustig, maar ze kunnen niet goed meer lopen, dus je moet voorkomen dat ze steeds opstaan en dan het risico lopen om te vallen. Dus krijgen ze een Zweedse band om, een soort riem om hun middel waarmee ze aan de stoel vast zitten. En dan worden ze boos, dus krijgen ze een pilletje.
En de regering hoeft niet bang te zijn dat ze afreizen naar Den Haag om te demonstreren.

Geen opmerkingen: