Ziektepolis particulier veel duurder
AMSTERDAM - De particuliere ziektekostenpolissen worden volgend jaar fors duurder. Dat is een gevolg van de marktwerking die vanaf 1 januari wordt ingevoerd in de ziekenhuizen. De kosten stijgen met 8,3 procent en mogelijk zelfs met 13 procent. Dat heeft Zorgverzekeraars Nederland, de branche-organisatie, deze week laten weten aan de particuliere ziektekostenverzekeraars.
Worden de effecten van de marktwerking niet meegeteld, dan stijgen de poliskosten met 5 procent. Dat is het automatische gevolg van de technologische vernieuwingen en de vergrijzing, waardoor meer ouderen zorg nodig hebben. Daarbovenop komt in het gunstigste scenario een extra stijging van 3,8 procent; tezamen dus 8,3 procent. In het slechtste geval stijgt de premie met 13 procent: de 5 procent plus nog eens 8 procent vanwege de marktwerking.
De verhoging kan oplopen tot tot maximaal 22 procent als de Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK) vasthoudt aan zijn eis dat de reserves van de verzekeraars omhoog moeten. Als zij tengevolge van de marktwerking meer risico gaan lopen, moeten ze een grotere financiƫle buffer opbouwen, vindt de verzekeringskamer. Het geld daarvoor moet uit de premies komen. Over deze kwestie heeft nog overleg plaats tussen de betrokken partijen.
De marktwerking bij de ziekenhuizen komt tot stand door de invoering van een nieuw bekostigingssysteem vanaf 1 januari 2005. Vanaf die datum mogen de ziekenhuizen hun eigen prijskaartjes hangen aan een klein aantal, veel voorkomende ingrepen. Zo moeten ze concurreren om een contract met de verzekeraars, die de zorg uiteindelijk betalen.
Het probleem is echter dat de overige 90 procent van de ziekenhuiszorg op de oude manier wordt geleverd, maar al wel volgens het nieuwe financieringssysteem moet worden geadministreerd. Dat leidt tot grote kostenverschuivingen voor de ziekenhuizen. En daarmee voor hun financiers, de verzekeraars.
Vooral particulier verzekerden dreigen te worden geconfronteerd met de gevolgen, in de vorm van hogere premies. Voor personen met een standaardpakketpolis zouden de kosten juist lager uitvallen.
Om die reden heeft Zorgverzekeraars Nederland aan minister Laager van Volksgezondheid gevraagd om het oude systeem te mogen blijven hanteren voor de 90 procent van de zorg. Laager wil dat echter niet, omdat hij bang is dat dan de hele operatie vertraging zal oplopen.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten