vrijdag, december 31, 2004

Aarde wiebelde door kracht zeebeving Azië

LOS ANGELES - De enorme aardbeving die afgelopen zondag Azië trof, had grotere gevolgen dan voorzien. Volgens Amerikaanse wetenschappers is de aarde een fractie sneller gaan draaien. Hierdoor wiebelde onze planeet om zijn as, aldus The Independent donderdag.
De wetenschappers van NASA denken dat door een verplaatsing van massa naar het centrum van de aarde, de planeet drie microseconden sneller om zijn as is gaan draaien. Dit is een miljoenste van een seconde. Ook is de as waar de aarde om draait, verschoven met ongeveer 2,5 centimeter.
Volgens de wetenschappers komt dit omdat bij de beving een enorme tectonische aardschol onder een andere is geschoven. Hierdoor werd het gewicht van de aarde compacter. De aarde gaat dan sneller draaien. De onderzoekers denken niet dat de veranderingen waarneembaar zijn met satellietsystemen, maar ze sluiten het niet uit.
Veranderingen in de rotatie van de planeet komen geregeld voor. De polen van de aarde volgen een cirkel die wel tien meter kan uitwijken. Een afwijking van 2,5 centimeter heeft dus weinig effect, menen de wetenschappers.
(Bron)

Geen opmerkingen: