vrijdag, december 31, 2004

Litouwen begint ontmanteling omstreden kerncentrale

VILNIUS - Litouwen is vrijdag begonnen met het langdurige proces van ontmanteling van de omstreden kerncentrale Ignalina. De Europese Unie had sluiting van de centrale, die bestaat uit twee reactoren van hetzelfde type als die van Tsjernobyl, als voorwaarde gesteld voor toetreding van Litouwen.
Het ontmantelingproces zal naar verwachting in 2009 zijn afgerond. De EU zag de centrale Ignalina, die voor 80 procent van de Litouwse energievoorziening zorgt, als een groot veiligheidsrisico.
In de kerncentrale van Tsjernobyl deed zich in 1986 het ernstigste nucleaire ongeval uit de geschiedenis voor. De ontmanteling begint met het stilleggen van reactor één op vrijdag. De sluiting van de eerste reactor betekent dat tweehonderd van de 3500 werknemers komend jaar hun baan kwijtraken.
In het oosten van Litouwen is de werkloosheid al hoog. De EU heeft fondsen beschikbaar gesteld om investeerders naar het gebied te trekken en probeert de hooggeschoolde werknemers elders aan de slag te krijgen.
President Valdas Adamkus heeft onlangs beloofd dat in het land een moderne kerncentrale zal worden gebouwd, die in gebruik moet zijn voordat de tweede reactor van Ignalina wordt gesloten. Naar de mening van experts is zo'n tijdschema voor de bouw van een nieuwe reactor echter niet realistisch.
De twee reactoren van Ignalina werden midden jaren tachtig operationeel. De bouw van een derde reactor werd stopgezet na de ramp in Tsjernobyl. Dertien van de 25 EU-lidstaten gebruiken kerncentrales.
Terwijl Duitsland en Zweden hebben besloten geleidelijk van atoomenergie af te stappen, heeft Finland ervoor gekozen zijn nucleaire stroomcapaciteit uit te breiden.
(Bron)

Geen opmerkingen: