zondag, december 26, 2004

Duizenden doden na zeebeving bij Sumatra

JAKARTA/BANGKOK/NEW DELHI - Duizenden mensen in landen rond de Golf van Bengalen zijn zondag omgekomen door hoge vloedgolven, die het gevolg waren van een zware aardbeving onder zee bij het Indonesische eiland Sumatra. Volgens deskundigen gaat het om een van de zwaarste bevingen in ruim een eeuw tijd.
Sri Lanka lijkt met zeker 2100 doden het zwaarst getroffen. Vele honderden mensen worden vermist en de verwachting is dat het dodental nog zal oplopen, meldden de autoriteiten. Een miljoen mensen hebben te maken met de gevolgen van de catastrofe.
Talloze woningen zijn beschadigd of ondergelopen. Delen van de noordoostelijke districten Trincomalee en Muttur werden getroffen door de vloedgolven van zes meter hoog. President Kumaratunga van Sri Lanka heeft in zijn land de noodtoestand uitgeroepen en de internationale gemeenschap om hulp gevraagd.
Onder de vermisten op Sri Lanka zijn drie Nederlandse toeristen. De drie behoren tot een reisgezelschap. Hun medereizigers hebben geen idee waar het trio is gebleven, liet de toeristenbond ANWB zondag weten.
Op de stranden van Zuid-India, vooral in de staat Tamil Nadu, zijn honderden lijken aangetroffen. Ongeveer vierhonderd vissers worden vermist. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Shivraj Patil zijn aan de zuidkust in totaal zeker duizend mensen om het leven gekomen. Boten, huizen en voertuigen werden weggevaagd.
De beving deed zich voor rond 2.00 uur Nederlandse tijd en had een kracht van 8,9 op de schaal van Richter, meldde het Amerikaanse geologisch instituut (USGS). Daarmee is het de vijfde zwaarste aardbeving sinds 1900.
De aardbeving veroorzaakte een muur van water van tien meter hoog die over de kusten van Sri Lanka, India en Thailand vaagde. Het epicentrum van de beving lag voor de kust van Sumatra, ter hoogte van Atjeh. Daar zijn volgens de autoriteiten zeker 241 mensen omgekomen. De televisiezender Metro-tv meldde al 483 doden. Tientallen lijken zijn aangespoeld bij het surfeiland Nias. Hele dorpen zijn weggevaagd door de vloedgolven.
In de kustgebieden van Zuid-Thailand zijn zeker 120 mensen omgekomen en zeker duizend mensen gewond geraakt. Veel luxe-hotels met buitenlandse toeristen zijn getroffen. Op het Thaise strand van het eiland Phuket zou een aantal toeristen zijn meegesleurd door het zeewater. Ook zijn honderd toeristen die op duikvakantie waren bij de zuidelijke eilanden van Thailand, vermist. Ongeveer zeventig van hen bezochten tijdens de beving een bekende grot.
Ook Maleisiƫ werd getroffen. Op het noordelijke eiland Penang zijn zeker acht doden gevallen. Gevreesd wordt dat veel vissersboten die in de ochtend zijn vertrokken, zijn vergaan. Op de Malediven is de hoofdstad Male voor tweederde overstroomd. Een golf van 1,3 meter ging over de eilanden, die maar een meter boven zeeniveau liggen.
(Bron)

Geen opmerkingen: