dinsdag, december 21, 2004

'Gegijzelde Franse journalisten vrij'

DUBAI - De twee Franse journalisten die sinds augustus in Irak worden gegijzeld, zijn vrijgelaten. Het Islamitisch Leger in Irak, de groepering die ze vasthield, heeft dat meegedeeld. De Arabische nieuwszender Al-Jazeera meldde dat dinsdag.
Volgens de zender worden Christian Chesnot en Georges Malbrunot snel overgedragen aan de Franse ambassade in Bagdad. Een ambassademedewerker heeft verklaard niets te weten van een vrijlating.
Chesnot van Radio France Internationale en Malbrunot van Le Figaro verdwenen op 20 augustus samen met hun Syrische chauffeur. Al snel werd vermoed dat het Islamitisch Leger in Irak erachter zat. Deze beweging claimde het duo later inderdaad te hebben gekidnapt.
De Franse premier Raffarin meldde in oktober dat er 'indirecte' onderhandelingen gaande waren. President Chirac gaf rond die tijd aan zich te storen aan de pogingen van een zelfbenoemde bemiddelaar, Didier Julia van Chiracs partij UMP. Hij wist het duo toen niet vrij te krijgen. Chirac vond dat de eenmansactie de onderhandelingen van de regering in de wielen reed.
(Bron)

Geen opmerkingen: