Rodehond duikt weer op
UTRECHT - De virusinfectie rodehond duikt sinds een maand of twee weer op in Nederland. Volgens de Landelijke Coördinatiestructuur Infectieziekten (LCI) in Utrecht waart de ziekte vooral rond in de strenggelovige delen van het land, waar mensen hun kinderen over het algemeen niet laten inenten.
Rodehond is op zich geen gevaarlijke ziekte. Maar als zwangere vrouwen ziek worden kan de infectie gehoor- en gezichtsproblemen veroorzaken bij hun nog ongeboren kinderen. Ook hartafwijkingen komen voor. Daarom is al tien jaar geleden besloten preventief te vaccineren tegen rodehond. Kinderen op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar worden tegen rode hond ingeënt.
Het LCI kreeg volgens directeur J. van Steenbergen van de LCI de eerste meldingen van rodehond uit Twente. Inmiddels zijn er ook zieken gemeld uit onder meer het Rivierengebied, de Waarden en de Gelderse Vallei. Volgens Van Steenbergen is er geen sprake van een "explosieve hooibrand", maar blijkt de infectie zich wel hardnekkig te verspreiden.
De ziekte komt veertien tot twintig dagen na de besmetting aan het licht door de kenmerkende rode vlekkerige uitslag, die begint achter de oren. De patiënt heeft lichte koorts, gezwollen klieren en meestal een verkoudheid. Besmetting heeft plaats door hoesten en niezen. Wie besmet is, kan anderen aansteken terwijl hij zelf nog niet ziek is.
"In de betrokken gebieden zijn de inwoners wel gewend aan het uitbreken van dergelijke besmettelijke ziekten, juist omdat zij zich op grond van hun geloofsovertuiging niet laten inenten. De meeste meisjes hebben daarom als kind al rodehond gehad. Maar er blijft altijd een risico en daarom hebben we de GGD's geadviseerd scholen en huisartsen in te lichten. En vooral te wijzen op de mogelijkheid van inhaal-vaccinaties voor degenen die toch spijt hebben gekregen", zegt Van Steenbergen.
De LCI kan niet zeggen of de komende kerstvakantie gunstig of juist ongunstig is voor de verspreiding van de besmetting. Van Steenbergen: "De scholen zijn dicht en dat is goed. Maar de mensen zitten ook vaker dan normaal bij elkaar in de kerk en bij familie, wat weer minder gunstig is. Deze uitbraak maakt in elk geval wel duidelijk, dat rodehond nog lang niet uitgebannen is in Nederland en dat inenten dus zinvol blijft."
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten