vrijdag, december 24, 2004

'Van toelage asielzoekers niet goed te eten'

Het weekbudget dat een asielzoekerskind onder de elf jaar krijgt voor eten is nog niet genoeg om een dag gezond van te eten. Dat stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in Trouw. De weektoelage voor voedsel is 3,63 euro. Het Nibud heeft becijferd dat voor 2 broodmaaltijden en een eenvoudige warme maaltijd voor een dag al 3,84 euro nodig is.
Een volwassen asielzoeker krijgt per week bijna 40 euro. Daarvan moeten alle kosten worden betaald, waaronder eten, kleding, toiletartikelen en reiskosten.
VluchtelingenWerk is een actie begonnen om de lage toelage onder de aandacht te brengen. "Asielzoekers gaan zwart werken om wat geld binnen te krijgen. Het is zo weinig dat je er amper een ongezonde maaltijd van kunt bereiden", aldus een woervoerster van de organisatie.
De toelagen gaan vanaf 1 januari voor het eerst sinds 1997 weer omhoog. Al die tijd is de bijlage ook niet gecorrigeerd voor inflatie. Vanaf het nieuwe jaar kunnen asielzoekers een euro extra per week tegemoet zien.
(Bron)

Ik wil niet zeuren (en dat ga ik dus toch doen), maar ik heb na aftrek van de vaste lasten 55 euro per maand te besteden. Volgens de budgetplanner van het Nibud kom ik per maand zo'n 200 euro tekort.
Een euro extra per week is natuurlijk ook schandalig. In 7 jaar tijd één euro erbij. Terwijl er veel minder asielzoekers zijn dan toen, dus dan zou je denken dat het mogelijk moet zijn een realistische toelage te verstrekken.

Geen opmerkingen: