donderdag, februari 03, 2005

Duizenden banen weg bij zorgverzekeraars

ZEIST - De komende jaren verdwijnen er tussen de 3000 en 5000 banen bij de zorgverzekeraars in Nederland. Dat blijkt donderdag uit informatie van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en vakbond De Unie.
In totaal werken er ongeveer 12.500 mensen in de zorgverzekeringsbranche. De werkgelegenheid krimpt door de invoering van de basisverzekering, fusies tussen zorgverzekeraars en de voortgaande automatisering.
"We ontkomen niet aan gedwongen ontslagen", verwacht R. Sandbrink, hoofd werkgeverszaken bij de koepelorganisatie van zorgverzekeraars ZN. De werkgevers denken dat er tot 2010 tussen de 3000 en 4000 banen verdwijnen. De Unie stelt dat 5000 banen op de tocht staan bij de zorgverzekeraars.
Vanzelfsprekend staat de aanstaande ontslaggolf bovenaan de agenda tijdens de onderhandelingen over een nieuwe CAO, die vrijdag beginnen. Vakbond De Unie heeft al laten weten dat het "vreest voor de hardste reorganisatie die ooit in de sector heeft plaatsgevonden".
De komende jaren verandert er veel op het gebied van zorgverzekeringen. Het ziekenfonds en de particuliere zorgverzekering gaan op in de nieuwe basisverzekering. Het verwerken en controleren van informatie van klanten gebeurt nu nog vaak handmatig, door duizenden lager geschoolde werknemers van de verzekeraars. De automatisering en de simpeler georganiseerde zorgverzekering maakt veel banen overbodig, terwijl fusies tussen zorgverzekeraars ook leiden tot minder vraag naar arbeid.
"Ik verwacht dat er over een jaar of zes nog vijf grote zorgverzekeraars en een paar kleintjes overblijven", zegt Sandbrink. "Voor onze werknemers heeft dat grote gevolgen. We moeten zorgvuldig kijken naar mogelijkheden om mensen om te scholen of ze te helpen aan een andere baan. Dat wordt moeilijk, want het gaat om mensen die vaak al heel lang hetzelfde werk doen en weinig flexibel zijn."
De Unie is somber over de gevolgen voor de werknemers die hun baan verliezen. "Zorgverzekeraars zijn niet in staat voor zoveel werknemers passende oplossingen te bieden. Het betreft vaak werknemers met lange dienstverbanden met specialistische kennis die straks nergens meer nodig is", aldus een woordvoerder.
(Bron)

Geen opmerkingen: