woensdag, februari 02, 2005

Eerste maand identificatieplicht: 3300 boetes

DEN HAAG - In de maand januari hebben 3300 mensen een boete gekregen omdat zij bij controle geen geldig identificatiebewijs op zak bleken te hebben. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekendgemaakt.
De huidige identificatieplicht is van toepassing op iedereen van 14 jaar en ouder en is per 1 januari ingevoerd. De boete bedraagt 50 euro. Voor jongeren van 14 en 15 jaar is de boete 25 euro. De overheid wil met de uitbreiding van de identificatieplicht de veiligheid vergroten.
Controle geschiedt vooral bij onrust of dreigend geweld, zoals bijvoorbeeld 's nachts in uitgaansgebieden. Ook bij voetbalwedstrijden, waarbij ordeverstoring dikwijls op de loer ligt, is de kans op controle groot.
Volgens het OM zal de politie omstanders bij een plaats delict, zoals een schiet- of steekpartij of een brand, ook om geldige papieren vragen.
Wie geen identiteitsbewijs bij zich heeft, hoeft er bij controle niet op te rekenen dat de politie de hand over het hart zal strijken, zegt het OM. Dat zou de waarde van de identificatieplicht voor de rechtshandhaving ondergraven. Iemand die zich niet kan identificeren en vervolgens ook nog eens een valse naam opgeeft, kan rekenen op strafvervolging voor beide feiten.
(Bron)

Geen opmerkingen: