donderdag, februari 10, 2005

Negen op tien Italianen eet liefst Italiaans

Van zes Europese volken zijn de Nederlanders het minst trots op hun nationale eetcultuur. Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse onderzoeksbureau MORI. De Italianen zijn het meest chauvinistisch wat betreft hun eten; maar liefst 89 procent van de Italianen eet het liefst Italiaans.
Ook de meeste Spanjaarden (85 procent) en Fransen (76 procent) houden vooral van hun eigen gerechten. De Duitsers en Engelsen volgen, de Nederlanders sluiten de rij.
Niet alleen de Italianen, ook de andere Europese volken houden van Italiaans. Van de 5.500 ondervraagden zei 42 procent dat het liefst Italiaans te eten, gevolgd door Chinees en Frans.
Nog een paar opmerkelijke uitkomsten. Honderd procent van de ondervraagden in Baskenland en de naburige regio Rioja zei de voorkeur te geven aan Spaanse gerechten. In Madrid was dat slechts 62 procent. Slechts een op de vijf Londenaren houdt het meest van Engels voedsel.
Dat slechts een miezerig procentje van de Britten het liefst Spaans eet, komt waarschijnlijk door slechte ervaringen opgedaan in goedkope restaurants tijdens vakanties aan de Spaanse kust. Tenminste, dat denkt de Amerikaanse kok Jamie Downing. Hij werkt in een sjiek Engels restaurant in Madrid. De Spaanse olijfolie is ook een factor, meent Downing. De Britse maag verdraagt het spul gewoon niet.
(Bron)

Dat laatste is onzin.

Geen opmerkingen: