Togolese marktvrouwen in oppositie tegen nieuwe president
De vrouwen die traditioneel de stallen op de uitgestrekte Assigame Adawlato Markt in de Togolese hoofdstad Lome bemannen zijn donderdag massaal in verzet gekomen tegen de door het leger geïnstalleerde president van Togo, Faure Gnassingbé, de zoon van de zaterdag aan een hartaanval overleden Gnassingbé Eyadema.
De vrouwen, vanouds een economische en politieke macht in Togo, zeggen dat er maar een manier is waarop de Togolese economie nieuw leven kan worden ingeblazen: alle Gnassingbés moeten vertrekken. "Wij kunnen niet toestaan dat de zoon van de president aan de macht blijft", zegt Francisca Anator (38), een textielverkoopster.
"De Europese Unie en de Verenigde Staten moeten druk op dit regime uitoefenen om op te stappen", meent Afi Agossou (50), die ook in de textiel zit. "Wij hebben genoeg van de manier waarop zij ons volk behandelen", voegt rijsthandelaarster Ameyo Adalbert (45) hieraan toe.
Op reclameborden in de straten van Lome is de gestorven Eyadema nog prominent aanwezig, gestoken in zwart kostuum en met een dure zonnebril op. Een populair radiostation speelt onafgebroken het nationale volkslied, afgewisseld door een droevige Franse versie van 'Rock of Ages'.
De Afrikaanse marktvrouwen zijn in de roerige geschiedenis van het continent niet zelden de stabiliserende factor geweest. Zij zorgden er in perioden van oorlog en militaire dictatuur voor dat er brood op de plank kwam. In Lome waren de textielverkoopsters in de jaren '60 en '70 zo succesvol dat zij de bijnaam Mama Benz kregen, omdat zij de eersten waren die zich luxe auto's konden veroorloven.
Een van de vrouwen, Adgey Akuvu, klimt boven op een stoel en wijst op de vrouwen. "Al onze mannen hadden ooit werk als vakman, en hadden een opleiding", zegt Akuvu. "Nu kunnen ze alleen nog maar werken als taxichauffeur en worden nooit betaald."
Negen West-Afrikaanse staatshoofden die de situatie in Togo woensdag bespraken lieten weten dat ze de regering van Gnassingbé niet erkennen, omdat die door een staatsgreep aan de macht is gekomen. Gnassingbé werd maandag door het parlement beëdigd, na door het leger naar voren te zijn geschoven als de opvolger van zijn vader. Volgens de grondwet had de parlementsvoorzitter interim-president moeten worden, maar om de benoeming van Gnassingbé mogelijk te maken voerde het parlement snel een grondwetswijziging door.
De West-Afrikaanse leiders kondigden aan een afvaardiging naar Togo te zullen sturen om met de nieuwe machthebbers te praten. Als zij weigeren in te binden dan volgens sancties tegen Togo, werd gezegd. De leiders kwamen bijeen op initiatief van president Mamadou Tandja van Niger, die momenteel de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) voorzit.
Gnassingbé heeft verkiezingen beloofd, maar niet gezegd wanneer ze worden gehouden en of er ook een nieuwe president gekozen kan worden.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten