woensdag, februari 09, 2005

Racistische carnavalswagen in optochten

ZUNDERT - De politie stelt een onderzoek in naar een carnavalswagen met racistische leuzen die meereed in de carnavalsoptochten van Wernhout en Achtmaal (gemeente Zundert). Dat liet de politie woensdag weten.
Op de wagen stond de tekst 'vol=vol'. Ook zou de leuze 'elektrische stoel voor negers' op het voertuig hebben gestaan. Volgens een woordvoerder van de politie had de wijkagent de teksten op de wagen niet opgemerkt. Zij is daarop ook door niemand uit het publiek gewezen.
Carnavalsvoorzitter A. Oostvogels van Achtmaal vond de ophef over de wagen in eerste instantie wat overdreven. In een latere reactie liet hij weten toch wel geschrokken te zijn van de teksten die hem bij het voorbijtrekken van de optocht niet waren opgevallen.
Oostvogels, die de optocht samen met waarnemend burgemeester Keijzer van Zundert bekeek, denkt dat het eerder om een kwajongensstreek gaat dan om kwade bedoelingen van de personen op de wagen. Hij geeft toe dat de jury en de carnavalsorganisatie wat te gemakkelijk zijn geweest bij het toelaten van de gewraakte carnavalswagen. "We gaan er in ieder geval aan werken om dit soort uitingen voortaan uit onze optocht te weren", zegt Oostvogels.
De burgemeester wil volgens een woordvoerder van de gemeente niet inhoudelijk reageren, zolang het onderzoek van de politie loopt.
(Bron)



Ook andere racistische carnavalswagen reed mee

Nadat FOK! vanmorgen al melding maakte van een racistische carnavalswagen in de gemeente Zundert, blijkt er minimaal nog een carnavalswagen voorzien van White-Power-tekens te hebben meegereden in de optocht van Wernhout. Bronnen meldden dit aan Omroep Brabant. Foto's op internet bevestigen dit.
Ook de wagen van 'de Zuipkiekes' was speciaal beschilderd met onder meer White-Power-tekens, die wereldwijd staan als symbool voor racisten. Naast de optocht in Wernhout reed de wagen van deze vereniging mee in de optocht van Schijf. Bronnen hebben FOK! gemeld dat er ook nog tumult geweest is rondom een derde wagen.
Deze wagen reed weliswaar keurig mee in de optocht zonder van racistische leuzen voorzien te zijn. Echter de website van betreffende carnavalsvereniging schijnt vol Hitler-propaganda te hebben gestaan. De site is overigens van het internet gehaald.
(Bron)

Geen opmerkingen: