vrijdag, oktober 14, 2005

Guatemala verzoekt VS Guatemalaanse illegalen asiel te verlenen

De Guatemalaanse regering heeft de Verenigde Staten verzocht illegaal in de VS verblijvende Guatemalanen asiel te verlenen opdat deze meer en gemakkelijker geld naar het door zware regenval getroffen moederland kunnen overmaken. Dat heeft de Guatemalaanse minister van buitenlandse zaken Jorge Briz donderdag gezegd.
In de VS bestaat een speciaal programma in het kader waarvan tijdelijk asiel kan worden verleend aan illegalen uit door oorlog of natuurrampen getroffen landen. Eerder werd Midden-Amerikaanse slachtoffers van orkaan Mitch in het kader van dat programma hulp geboden. In de VS verbleven naar schatting 1,2 miljoen Guatemalanen, het merendeel van hen illegaal. In 2004 maakten zij volgens de Guatemalaanse Bank meer dan 2,5 miljard dollar over naar bankrekeningen in Guatemala, geld dat hard nodig is voor de wederopbouw van het land na het natuurgeweld van afgelopen week.
Overstromingen en grondverschuivingen als gevolg van hevige regenval die deels te wijten was aan orkaan Stan, hebben in Guatemala waarschijnlijk aan meer dan 1.480 mensen het leven gekost. Nu meer bekend is geworden over de situatie in afgelegen gebieden, is het aantal vermisten naar boven bijgesteld tot 828. Het dodental staat op 654, maar gevreesd wordt dat geen van de vermisten nog levend wordt teruggevonden.
(Bron)

Geen opmerkingen: