maandag, oktober 10, 2005

Herkomst gammaflitsen achterhaald

WASHINGTON - Een internationaal team van wetenschappers denkt een mysterie te hebben ontrafeld dat sterrenkundigen al meer dan 35 jaar bezighoudt: de herkomst van gammaflitsen, de krachtigste explosies die zich voordoen in ons universum. Dat maakten zij woensdag bekend.
Er zijn twee soorten gammaflitsen. De lange versie, die ongeveer 2 seconden duurt, ontstaat wanneer een reuzenster explodeert en overgaat in een zwart gat. Over de herkomst van korte flitsen bestond echter lang onzekerheid. Onderzoekers van de universiteit van Chicago zeggen nu het bewijs te hebben gevonden dat die ontstaan wanneer twee zeer compacte neutronensterren botsen.
Astronomen vermoedden dat al langer, maar konden de theorie nooit bewijzen omdat nog nooit de nagloed was waargenomen die nodig is om de precieze plaats van een gammaflits te bepalen.
Dankzij de waarnemingen van drie NASA-satellieten en een aantal ruimtetelescopen op aarde zijn volgens de wetenschappers nu echter "alle puzzelstukjes op hun plaats gevallen".
(Bron)

Geen opmerkingen: