vrijdag, oktober 14, 2005

Kabinet besluit over nevenfuncties ministers

Het kabinet neemt vrijdag, net voor het herfstreces van de Tweede Kamer, een besluit over nevenfuncties van ministers en staatssecretarissen. Mogelijk wordt ook gesproken over het aanschaffen van kruisraketten.
Premier Jan Peter Balkenende (CDA) liet eerder deze week in de Tweede Kamer weten dat vrijdag duidelijk wordt of bewindslieden en staatssecretarissen nevenfuncties mogen vervullen. Vorige maand ontstond ophef in de Kamer, toen bleek dat minister van Landbouw Cees Veerman (CDA) zich nog bemoeide met zijn boerenbedrijven in Frankrijk. Een rondgang langs het kabinet leerde vervolgens dat 19 van de 24 kabinetsleden ongeveer vijftig posities hebben in voornamelijk comités van aanbeveling van stichtingen en verenigingen.
De minister-president is geen voorstander van het hebben van nevenfuncties. Het is daarom niet uitgesloten dat Balkenende vrijdag bekendmaakt dat zijn bewindslieden enkele functies moeten opgeven.
Volgens RTL Nieuws wordt vrijdag in de ministerraad ook gesproken over het aanschaffen van kruisraketten. RTL zegt uit bronnen rond het kabinet bevestigd te hebben gekregen dat minister van Defensie Henk Kamp (VVD) Tomahawk-raketten wil aanschaffen om Nederland te verdedigen tegen vijandige landen en aanvallen van terroristen. Om de aanschaf te bekostigen, zouden maximaal twee fregatten van de marine worden verkocht. De kruisraketten moeten volgens RTL worden geplaatst op marineschepen voor de kust.
De SP heeft het voorstel woensdagavond in een persbericht 'belachelijk' genoemd. "Kamp wil blijkbaar graag de ideale uitzendkracht zijn voor de Amerikaanse aanvalsmachine", concludeert Kamerlid Krista van Velzen. D66-Kamerlid Bert Bakker reageerde in RTL Nieuws op het plan. Hij zegt niet tegen de aanschaf te zijn, maar wil duidelijkheid over de bekostiging van de raketten.
Kamp heeft eerder ook voorgesteld kruisraketten aan te schaffen, maar stuitte toen op grote weerstand van de Tweede Kamer.
(Bron)

Werpt een ander licht op die toestand rond het Binnenhof nu...

Geen opmerkingen: