Rechtsextremisme in nieuw jasje vergt andere aanpak
AMSTERDAM - Hoewel de rol van rechtsextremisme in de politiek lijkt uitgespeeld, vormen rechtsradicale uitingen op internet een nieuwe bedreiging. Door racistische uitingen op internet, extreemrechtse gabbers en een verdere radicalisering ontstaan tot geweld geneigde neonazigroepen.
Dat staat in de rapportage van de Monitor Racisme en Extremisme (pdf) van de Universiteit Leiden en de Anne Frank Stichting. Het rapport is woensdag gepresenteerd.
Volgens de onderzoekers vraagt het hedendaags rechtsextremisme om een nieuwe aanpak zoals het actief stimuleren van deradicalisering. De successen en mislukkingen van de aanpak van rechtsextremisme in Duitsland kunnen daarbij als voorbeeld dienen. In Duitsland wordt bijvoorbeeld aan vaste leden van rechtsextreme groeperingen hulp geboden als zij willen uittreden.
Volgens onderzoeker Jaap van Donselaar moet "met name op lokaal niveau goed in beeld worden gebracht om welke jongeren het gaat". "Hoe eerder je de tieners kunt bereiken hoe beter." Een concrete invulling heeft het panel van wetenschappers nog niet.
Een andere manier om het extremisme de kop in te drukken is het beter benutten van het strafrecht. Volgens de onderzoekers bestaat er nog steeds een groot verschil tussen het aantal racistische en discriminatoire incidenten en de zaken die voor de rechter komen.
"In de digitale wereld zijn politie en justitie niet zichtbaar, waardoor op een aantal webfora de deelnemers elkaar kunnen opjutten tot het plegen van geweld." De onderzoekers pleiten dan ook voor een "digitale patrouille". Ook zou de politie vaker moeten ingrijpen bij demonstraties van extreemrechtse groeperingen. "De politie heeft meer oog voor de ordehandhaving dan voor de strafbare uitingen."
Een ander belangrijk punt uit het rapport is de complexiteit van de relatie tussen verschillende etniciteiten. "Racisme en discriminatie is niet meer iets van blank tegen zwart, maar is veel complexer geworden." Van Donselaar zei dat het moeilijker is geworden om altijd de dader en het slachtoffer te herkennen bij confrontaties.
Ook neemt het racisme tegen autochtonen steeds meer toe.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten