woensdag, januari 17, 2007

Bush wijzigt omstreden afluisterprogramma

WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush heeft besloten een omstreden afluisterprogramma van Amerikaans telefoon- en e-mailverkeer te wijzigen. Dat heeft minister van Justitie Alberto Gonzales laten weten, meldden Amerikaanse media woensdag. Een speciale rechtbank gaat toezicht houden op het programma.
Bush gaf de inlichtingendienst National Security Agency (NSA) na de aanslagen van 11 september 2001 toestemming om in het geheim gegevens te verzamelen over het belgedrag van miljoenen Amerikanen. Ook mocht de dienst mensen afluisteren zonder rechterlijke toestemming.
Volgens het Witte Huis is de praktijk van de NSA om gesprekken van burgers met het buitenland af te luisteren, noodzakelijk om terroristen op te sporen en te ontmaskeren. Bush verklaarde dat hij de maatregel had genomen krachtens zijn bevoegdheden als president in oorlogstijd.
Vooral dat er werd afgeluisterd zonder toestemming van een rechter, leidde tot commotie. Nadat het programma tot woede van de regering door The New York Times bekend was gemaakt, spanden burgerrechtenorganisaties rechtszaken aan om deze afluisterpraktijk te verbieden. Zij stellen dat de regering te veel macht krijgt en dat er te weinig controle is.
Bush komt zijn critici tegemoet en heeft nu besloten het programma onder toezicht te stellen van een onafhankelijke rechtbank. Gonzales zei dat deze speciale rechtbank al een verzoek had ingewilligd om de communicatie van een persoon die mogelijk banden heeft met terroristen, af te luisteren.
(Bron)

Geen opmerkingen: