Terrorismebestrijder bezorgd over online bomhandleidingen
HILVERSUM - De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb), Tjibbe Joustra, vindt het zorgelijk dat op internet instructiefilms opduiken die gedetailleerd laten zien hoe je een explosief of een bomgordel kunt maken. De video's zijn nu nog in het Arabisch. Joustra denkt echter dat het een kwestie van tijd is voordat ze in het Nederlands zullen verschijnen. Hij zei dat maandagavond in het actualiteitenprogramma NOVA. Geschreven bomhandleidingen waren al eerder te vinden op internet.
Nu gaat het om video's die precies laten zien welke materialen nodig zijn, in welke hoeveelheden en wat iemand vervolgens moet doen om een bomgordel of ontsteking te maken. Volgens Joustra ontwikkelt internet zich tot een soort virtueel trainingskamp.
De NCTb publiceert dinsdag een onderzoek naar het gebruik van internet door radicale moslims. Volgens Joustra zijn er honderd à tweehonderd Nederlandstalige radicaal-islamitische websites in de lucht. In februari 2005, drie maanden na de moord op cineast Theo van Gogh, nam de Tweede Kamer een motie aan waarin de regering werd opgedragen dergelijke sites op te sporen en te sluiten. Volgens Joustra is daar echter weinig van terechtgekomen.
Tegen de inhoud van enkele sites is wel opgetreden, maar dat aantal is op de vingers van een hand te tellen, aldus de coördinator. Veel radicale Nederlandstalige sites zijn wel verplaatst naar servers van buitenlandse providers. De NCTb hoopt dat de studie ertoe zal leiden dat ook gematigder moslimgroepen hun visie op internet gaan verspreiden.
Het is onwaarschijnlijk dat terroristen een 'cyberaanval' tegen het internet zullen plegen, zo blijkt uit het onderzoek Jihadisten en het internet. Ook is het niet erg waarschijnlijk dat ze aanvallen plegen waarbij het internet als wapen wordt gebruikt.
Radicale moslims gebruiken internet wel veelvuldig voor trainingsdoeleinden, mogelijke voorbereidingsactiviteiten en propaganda.
Een terreuraanval op de infrastructuur van het internet, zoals computerparken en verbindingslijnen, is laagdrempeliger dan een zelfmoordaanslag. Nadeel is echter dat het uitschakelen van het internet ook de 'jihadistische infrastructuur' treft.
Bovendien appelleert dit niet aan het martelaarschap. Een succesvolle cyberaanval is ook vrijwel onmogelijk, omdat daartegen al veel maatregelen zijn genomen, aldus de NCTb.
(Bron)
De extreemrechtse haatsites worden gehost in het buitenland, dus zijn niet aan te pakken. Die laten we dus lekker zitten, en we gaan ons richten op De Moslims, dat doet het veel beter in de PR.
Ik hoop dat dat een idiote gedachte is, maar een bijsmaak zit er zeker aan :-(
Geen opmerkingen:
Een reactie posten