donderdag, maart 08, 2007

Niet veel ondernemers willen meer vrouwelijke managers

HILVERSUM - Nederlandse ondernemers zitten niet te wachten op meer vrouwen aan de top. Dat blijkt donderdag, op Internationale Vrouwendag, uit onderzoek van BNR Nieuwsradio en Intomart GfK.
Slechts 16 procent van de ondernemers zegt meer vrouwelijke managers in zijn (of haar) bedrijf te willen. Een derde geeft expliciet aan niet meer vrouwen aan de top te willen, en ruim 40 procent maakt het niet uit of mannen of vrouwen op managementposities zitten.
Een grote meerderheid zegt wel dat vrouwen ambitieus genoeg zijn om aan de top te komen. Maar aan de andere kant zegt de helft van de managers dat vrouwen die aan de top komen, dat vooral aan hun uiterlijk te danken hebben.
Internationaal onderzoek van Grant Thornton International Business Report toont aan dat Nederlandse bedrijven wat betreft vrouwen in de top, in negatieve zin de kroon spannen. Van de Nederlandse ondernemingen zegt slechts 27 procent vrouwen aan de top te hebben.
Alleen Japan doet het in dit opzicht nog slechter (25 procent). Behalve Nederland, staan ook Duitsland, Italië en Luxemburg in de onderste regionen wat betreft vrouwenparticipatie.
Uit de peiling, waaraan wereldwijd meer dan 7000 niet-beursgenoteerde privé-bedrijven meededen, komt verder naar voren dat firma's in drie Aziatische landen de meeste plaats inruimen voor vrouwen op hoge posities. Koploper is de Filippijnen met circa 97 procent, op de voet gevolgd door China (91 procent) en Maleisië (85 procent).
Minister Plasterk van OCW, die ook over emancipatie gaat, schrikt ervan dat maar 16 procent van de Nederlandse ondernemers meer vrouwelijke managers zou willen. Voor BNR Nieuwsradio zei hij dat het een "mentaliteitskwestie" is. "Een manager is in de beeldvorming een man in een pak, veelal grijs en blank. De mensen moeten echter zien dat het ook anders kan."
Om meer vrouwen in de top en daarmee meer vrouwelijke rolmodellen te krijgen zijn volgens hem flexibele werktijden en goede kinderopvang nodig, alsmede gelijke betaling. De minister vindt verder dat de overheid het goede voorbeeld moet geven door meer vrouwen op topposities aan te nemen. Hij ziet ook een rol weggelegd voor huidige vrouwelijke topondernemers "om elkaar te vinden."
(Bron)

Geen opmerkingen: