zaterdag, juni 16, 2007

Gentherapie succesvol toegepast bij mensen

AMSTERDAM - Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam hebben een van de eerste succesvolle experimenten met gentherapie bij mensen uitgevoerd. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.
De techniek zou de behandeling van onder andere suikerziekte, hart- en vaatziekten en overgewicht kunnen verbeteren.
Onderzoekers van het AMC hebben bij acht patiënten met een zeldzame vetstofwisselingsziekte via een virus een werkend gen ingebracht. Door een genetische afwijking maken de patiënten te weinig lipoproteïne-lipase aan.
Dit eiwit zorgt voor de verwerking van vetten, schrijft de Volkskrant. Hierdoor kunnen zwervende vetbolletjes ontstaan die zeer pijnlijke, soms dodelijke ontstekingen in de alvleesklier kunnen veroorzaken.
Door genetisch materiaal in cellen te veranderen lukten het de onderzoekers om de spiercellen het benodigde eiwit te laten produceren. De resultaten van het onderzoek zouden niet alleen belangrijk zijn voor mensen met een vetstofwisselingsziekte.
Naast de voordelen voor patiënten met suikerziekte , hart- en vaatziekten, is gentherapie ook een veelbelovende methode voor kanker- en reumaonderzoek, schrijft de krant.
(Bron)

Geen opmerkingen: