zaterdag, juni 16, 2007

India heeft enorm gebrek aan muntgeld

NEW DELHI - India heeft zo'n groot tekort aan muntgeld, dat winkeleigenaars zich tot bedelaars wenden om aan wisselgeld te komen. Dit berichtte de Britse krant The Times zaterdag. De stad Calcutta heeft het meeste last van het gebrek aan muntjes van een en twee roepies.
Veel munten zijn over de grens naar Bangladesh gesmokkeld om daar te worden omgesmolten tot scheermesjes en religieuze ornamenten, zei de lokale politie.
Wegens het gebrek aan muntgeld stonden duizenden mensen bij banken in de rij om papiergeld om te wisselen. Door de inflatie van bijna vijf procent in India is het metaal van een roepie meer waard dan het geldbedrag één roepie.
Een muntje van één roepie kunnen mensen omsmelten tot drie of vier scheermesjes, die op hun beurt twee roepie per stuk waard zijn. De centrale bank van India heeft noodmaatregelen getroffen. Deze maand heeft de bank al 5 miljoen roepie aan muntgeld uitgegeven, maar de vraag is nog steeds groter dan het aanbod.
Om het probleem te omzeilen, vragen handelaars hun klanten meer spullen te kopen of winkeleigenaren geven bijvoorbeeld snoepjes in plaats van wisselgeld terug.
(Bron)

Hm, wij ronden gewoon af...

Geen opmerkingen: