donderdag, juni 14, 2007

'Noord-Korea executeert meer mobiele bellers'

AMSTERDAM - Noord-Korea executeert steeds meer mensen in het openbaar die zich schuldig maken aan mobiel telefoneren. Dat heeft de Zuid-Koreaanse denktank Instituut voor Nationale Eenwording donderdag gezegd.
Ook Noord-Koreanen die informatie uit het buitenland verspreiden, door middel van pamfletten en video's, worden vaker publiekelijk ter dood gebracht.
Het is de Noord-Koreanen wettelijk verboden om te communiceren met het buitenland. Ook mobiele telefoons zijn verboden, maar sommige Chinezen smokkelen ze het land binnen.
De openbare executies zijn bedoeld om de bevolking angst in te boezemen, maar onder internationale druk zijn ze teruggebracht van eens per maand tot eens per kwartaal. Hoewel het totale aantal executies is gedaald, is het aantal executies van verspreiders van informatie uit het buitenland en van mobiele bellers gestegen, stelt de denktank, die niet over cijfermateriaal beschikt.
In 2004 werd het gebruik van mobiele telefoons in Noord-Korea helemaal aan banden gelegd. Anderhalf jaar eerder werd het mobieltje pas ingevoerd in het communistische land.
(Bron)

Geen opmerkingen: