dinsdag, juli 10, 2007

'Kwart gehandicapten snapt subsidieregelingen niet'

DEN HAAG - Ongeveer een kwart van de gehandicapten zegt niemand te kennen die hen kan adviseren bij het aanvragen van hulp voor bijvoorbeeld huishoudelijke zorg. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat dinsdag wordt gepresenteerd.
De gehandicapten vinden de regels voor het aanvragen van hulp vaak veel te ingewikkeld.
Ondanks diverse regelingen van de overheid om de achterstand van gehandicapten op het gebied van wonen, werk, inkomen en vrije tijd te verkleinen, ervaart de groep nog steeds veel problemen, zo blijkt uit de rapportage.
Zo is de achterstand in sociale en maatschappelijke deelname van de groep tussen 1995 en 2003 niet kleiner geworden.
Mensen met gezondheidsbeperkingen hadden bijvoorbeeld in 2005 minder vaak een betaalde baan dan in 2002. Werkende gehandicapten of chronisch zieken (in de leeftijd van 18 tot 64 jaar) verdienden in 2003 gemiddeld 21.800 euro, terwijl mensen zonder beperkingen van dezelfde leeftijd per jaar gemiddeld 35.500 euro aan salaris kregen.
Ook hebben gehandicapten en chronisch zieke kinderen nog steeds problemen bij de integratie op school. Nog altijd komen kinderen met lichamelijke problemen veel vaker bij het speciaal onderwijs terecht. Veel scholen weigeren kinderen met gezondheidsproblemen binnen het reguliere onderwijs.
(Bron)

Geen opmerkingen: