dinsdag, juli 31, 2007

Warm najaar nekt jonge coniferen

WAGENINGEN - Het lange en warme najaar van 2006 zorgt er voor dat veel coniferenhagen deze zomer het loodje leggen. De oorzaak is vermoedelijk dat bezitters van de hagen vorig jaar te lang door zijn gegaan met snoeien van de boompjes.
Dat zegt gewasbeschermingsdeskundige Fons van Kuik van de afdeling Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) van de Wageningen Universiteit. Bij de afdeling PPO en de Plantenziektekundige Dienst zijn al tientallen telefoontjes binnengekomen van mensen die hun haag zien afsterven. Opvallend is dat de meeste meldingen uit nieuwbouwwijken komen, aldus Van Kuik.
Coniferen groeien door zolang het niet echt koud wordt. Waarschijnlijk hebben mensen daarom nog laat in het najaar hun haag gesnoeid. Zodoende hadden de boompjes verse wonden, toen er nachtvorst kwam. De schade die daardoor is opgelopen, zorgt er voor dat de bomen nu afsterven in plaats van opnieuw uitlopen.
PPO heeft geen veldonderzoek gedaan naar de sterfte onder coniferenhagen, benadrukt Van Kuik. Maar het is volgens hem dat de oorzaak een ziekte of een beestje is, aangezien er geen klachten zijn van professionele boomkwekers.
Die weten namelijk wel hoe diep en hoe lang ze door kunnen gaan met snoeien, zegt hij.
(Bron)

4 opmerkingen:

Anoniem zei

gewoon wvewn kijken of het lukt... liefs uit limburg, Suus

Anoniem zei

even ook :)

susan zei

en het zijn zulk leuke planten!! ;-)
andere susan

Hippo zei

Ah, welkom terug Suus!

Coniferen zijn best leuk ja, maar niet als haag ;p