woensdag, januari 30, 2008

Artsen vinden toevallig 'pacemaker' voor hersenen

LONDEN - Canadese wetenschappers hebben een methode ontdekt waarmee zij geheugenverlies kunnen omkeren. De doorbraak werd toevallig gedaan tijdens een experimentele hersenoperatie, meldde dagblad The Independent woensdag.
Artsen probeerden door zogenoemde diepe hersenstimulatie, waarbij elektrodes worden aangebracht in de hersenen, de eetlust van een zwaarlijvige 50-jarige man in te dammen. In plaats daarvan bleek hij opeens gedetailleerde en levendige herinneringen terug te krijgen aan een gebeurtenis die zich dertig jaar eerder voordeed.
Uit verdere tests bleek ook dat het vermogen van de man om dingen te leren aanzienlijk verbeterde als de elektrodes werden geactiveerd.
De vondst is al de 'pacemaker' voor de hersenen genoemd. Wetenschappers proberen de hersenstimulatie in een eerste serie tests uit op patiënten met Alzheimer. Als die succesvol blijken, zou diepe hersenstimulatie mogelijk dementerenden kunnen helpen.
Artsen hebben daarvoor drie patiënten behandeld. De resultaten zijn veelbelovend, aldus professor Andres Lozano, neurochirurg bij een ziekenhuis in Toronto.
De ontdekking verraste Lozano en zijn collega's "compleet". Zij hadden de 190 kilo zware man geopereerd om zijn zwaarlijvigheid te keren. Terwijl zij bespraken dat de operatie niet het gewenst effect had, zei de man opeens dat herinneringen terugkeerden.
"Hij vertelde over een ervaring dat hij terug was in een park met vrienden toen hij ongeveer twintig jaar was, en hoe meer de stimulatie werd opgevoerd, hoe levendiger de details werden. Hij herkende zijn vriendin uit die tijd. Het tafereel was in kleur. Mensen droegen herkenbare kleding en praatten, maar hij kon niet registreren wat ze zeiden."
Lozano geldt als een groot autoriteit op het gebied van diepe hersenstimulatie, aldus The Independent. Hij voerde vierhonderd van dergelijke operaties uit, vooral om symptomen te bestrijden bij patiënten met de bewegingsziekte Parkinson. Wereldwijd hebben 40.000 mensen nu elektrodes geïmplanteerd gekregen in hun hersenen.
(Bron)

Geen opmerkingen: