zondag, januari 27, 2008

Australië zegt 'sorry' tegen Aborigines

SYDNEY - De nieuwe progressieve Australische premier Kevin Rudd heeft zaterdag gezegd trots te zijn op de cultuur van de Aborigines, de oorspronkelijke inwoners van het land. Daarnaast verscheen, door een vliegtuigje geschreven, het woord 'sorry' aan de hemel boven het beroemde strand Bondi Beach in Sydney.
Rudd heeft beloofd excuses aan te bieden voor de eeuwenlange onderdrukking en discriminatie van de Aborigines. Zijn conservatieve voorgangers hadden die eis elf jaar lang van de hand gewezen, wat een zware belasting vormde voor de verstandhouding tussen de rassen in Australië.
De Aborigines zijn onder meer verbolgen over het feit dat veel van hun kinderen werden afgepakt om in blanke gezinnen als blanken te worden opgevoed. Deze onder dwang geassimileerde Aborigines staan bekend als de Gestolen Generatie.
Australië viert zaterdag Australia Day, de nationale feestdag. Op 26 januari 1788 kwam het eerste schip met Britse kolonisten aan. Voor de Aborigines was dat het begin van een invasie die ertoe leidde dat hun het land van hun voorouders werd afgepakt.
De Aborigines hadden tot 1967 geen burgerrechten en vielen onder de flora- en faunawet. Zij maken nu minder dan 2 procent uit van de Australische bevolking van 20 miljoen mensen. De levensverwachting van Aborigines is zeventien jaar lager dan die van die van blanke Australiërs.
Veel Aborigines leven onder omstandigheden als in de Derde Wereld. Werkloosheid, alcohol- en drugsmisbruik en huiselijk geweld komen meer voor dan onder blanke Australiërs.
(Bron)

3 opmerkingen:

Unknown zei

sorry zegt me heel weinig hoor...

Anoniem zei

Gelukkig ben jij geen aboriginal.

Zouden ze nu ook een echte naam krijgen, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Maori?

Hippo zei

Voor de blanken heten ze Aboriginals, wat al een erkenning is van het feit dat zij er eerder waren. Maar daarbinnen bestaan heel veel stammen met elk hun eigen naam (net zoals bij de Maori's).
En Ayers Rock heet tegenwoordig óók Uluru, dus er begint wel iets door te dringen...