'Britten wilden trainingskamp voor Taliban bouwen'
KABUL - Groot-Brittanniƫ was van plan om een trainingskamp te bouwen voor circa 2000 Taliban-strijders in het zuiden van Afghanistan. Dat meldden Britse dagbladen maandag.
Het kamp was onderdeel van een geheim programma om hen over te laten lopen; plannen waarvan zelfs de Afghaanse president Hamid Karzai niets af wist.
De ontdekking, die de Afghaanse geheime dienst deed in december, leidde tot woede bij de regering in Kabul. Die had het gevoel dat de Britten achter haar rug om onderhandelde met de Taliban. Zij zetten als reactie met Kerst twee buitenlandse diplomaten het land uit. De precieze reden waarom het tweetal plotseling het land moest verlaten, was tot nog toe onduidelijk.
In het kamp in de provincie Helmand zouden 2000 voormalige Taliban-strijders niet alleen een beroepsopleiding moeten krijgen. Ook zouden zij, meer controversieel, militair getraind moeten worden en wilden de Britten hen voorzien van onder meer laptops, satelliettelefoons en gps-navigatie.
De Afghanen waren bang dat deze milities niet trouw zouden zijn aan de regering in Kabul. Zo zouden de Britten hen willen leren hoe ze via beveiligde satelliettelefoons rechtstreeks met Britse functionarissen konden bellen, aldus dagblad The Independent. "Waarom hielden ze het geheim", aldus een Afghaanse functionaris. "Wat was hun motief om het ons niet te vertellen?"
De Afghaanse geheime dienst trof de plannen in december aan op een geheugenstick in bezit van een groep Westerse diplomaten en Afghanen die door Helmand reisden. Westerse en Afghaanse bronnen hebben het bestaan van het plan anoniem bevestigd. Niemand wil er evenwel openlijk over praten.
Een van de slachtoffers van het wantrouwen tussen Londen Kabul is diplomaat Paddy Ashdown. Karzai blokkeerde vorige maand de aanstelling van de Brit tot speciaal VN-vertegenwoordiger voor Afghanistan, mede vanwege de Britse plannen in Helmand, aldus bronnen in de Financial Times. De woordvoerder van de Britse premier Brown wilde maandag alleen kwijt dat Londen op geen enkele wijze samenwerkt of wil samenwerken met de Taliban.
Hij tekende wel aan dat Afghanistan zelf voorstander is van opnemen van lokale milities in de reguliere defensiemacht en dat die nieuwe troepen getraind moeten worden. Groot-Brittanniƫ steunt Afghanistan daarin "maar in nauw overleg met de regering in Kabul".
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten