dinsdag, februari 05, 2008

'Nederland klaar voor vrouw als premier'

RIJSWIJK - Negen op de tien Nederlanders zou het geen enkel probleem vinden als de Nederlandse premier een vrouw zou zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van het Eén Vandaag Opiniepanel en dagblad De Pers, dat de krant dinsdag publiceert. Ook tegen een homo als leider van het land bestaat amper bezwaar.
De tolerantie tegen anders-gelovigen is een stuk kleiner, blijkt uit het onderzoek. Slechts de helft van de ondervraagden vindt het acceptabel als de Nederlandse minister-president joods zou zijn. Een moslim als premier zou nog geen derde van de ondervraagden waarderen.
Vrouwen blijken toleranter te zijn dan mannen. En jongeren zijn toleranter dan ouderen. Van de tieners zou vier van de vijf een premier van Surinaamse afkomst normaal vinden, onder de 65-plussers is dat aantal maar een kwart. Van de vier grote etnische groepen in Nederland zou een Surinamer volgens het onderzoek wel de meeste kans maken om premier te worden.
Een premier van boven de zeventig wijzen echter alle ondervraagde groepen af: slechts 19 procent gruwt niet van die gedachte. Een voormalig gebruiker van harddrugs als leider van het kabinet ziet slechts 26 procent van de geënquêteerden zitten.
Het opiniepanel bestaat uit 21.000 Nederlanders.
(Bron)

Op naar een lesbische, joodsgeborene moslimpresidente ;-) (Nee, dat is geen foutje.)
(Ik kan me voorstellen dat de term 'moslim' reacties oproept, hoewel dat niet erg eerlijk is - maar joods? Waarom zou een joodse premier niet mogen? We hebben toch ook een gristelijke premier? Wat is het verschil?)

1 opmerking:

Anoniem zei

JOb Gohen heeft altijd een mal petje op en is van de PvdA en dat is het grootste bezwaar natuurlijk.
En van de vrouwen die er rondlopen zou je alleen Krista van velzen willen als ze uit de SP stapt, tenminste.