donderdag, februari 07, 2008

Pluimveesector in actie tegen Consumentenbond

UTRECHT - De pluimveesector overweegt juridische stappen tegen de Consumentenbond, omdat die ten onrechte zou hebben gezegd dat een op de drie kipfilets uit de supermarkt waarschijnlijk watervasthoudende stoffen bevat.
Deze zorgen ervoor dat het stukje vlees er groter uitziet.
Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) woensdag gezegd. Om wat voor procedure het gaat, is nog onduidelijk.
Daarnaast eisen de Nepluvi en het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) een rectificatie en ruimte in het volgende blad van de Consumentenbond om hun kant van het verhaal te doen.
De organisaties zeggen grote omzetverliezen te lijden door de negatieve publiciteit over de kipfilet. Ook vinden ze dat het imago van de sector is geschaad.
Ze menen dat de onderzoeksmethode die is gebruikt ongeschikt is om watervasthoudende stoffen aan te tonen. Ook het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) plaatste al grote vraagtekens bij het kiponderzoek.
De filettest werd uitgevoerd door het Wageningse instituut voor voedselveiligheid, Rikilt. Een woordvoerder van het instituut zei woensdag de Consumentenbond al eerder te hebben gewezen op het feit dat "er nader onderzoek nodig is voordat je hard kunt maken dat er aan de hand is wat de Consumentenbond zegt".
"We hebben in het beeld van de kipfilet afwijkingen gevonden van het normale beeld. Maar daar kunnen meerdere oorzaken voor zijn." Rikilt doet op dit moment vervolgonderzoek.
(Bron)

Koop een supermarktfiletje en bij het bakken loopt je pan vol water.
Gek genoeg niet bij biokipfilet, die ook veel minder krimpt.
Je zou er toch haast wat van denken, maar dat mag dus niet van de pluimveehouders.

Geen opmerkingen: