woensdag, januari 14, 2009

Woestijneilanden in de Middellandse Zee

UTRECHT - Mediterrane eilanden zoals Cyprus dreigen in deze eeuw door een combinatie van steeds hogere temperaturen en minder neerslag ten prooi te vallen aan verwoestijning.
Studies laten zien dat het gebied deze eeuw twee tot vier graden warmer zal zijn dan in de periode tussen 1960 en 1990, vertelt geofysica professor Manfred Lange vrijdag.
"Ik vrees dramatisch toenemende verwoestijning", zegt Lange, directeur van het centrum voor energie, milieu en water van het Cyprus Instituut.
Tegen het eind van de eeuw kan Cyprus twee volledige extra maanden met temperaturen boven de 35 graden Celsius verwachten, buiten de huidige hete maanden van juni, juli en augustus.
Daarnaast wordt een afname van de neerslag verwacht en een toename van de verdamping, met droogte tot gevolg. Cyprus zal in feite meer gaan lijken op Abu Dhabi, of andere kleine woestijnstaten met structurele watertekorten, aldus Lange.
Het eiland gebruikt nu al ontziltingsinstallaties om een deel van het bestaande zoetwatertekort op te heffen.
Maar het proces om zout uit zeewater te extraheren is erg energie-intensief en de methode wordt alleen gebruikt om drinkwater te winnen en niet om akkers en natuur te irrigeren. De bevolking van een miljoen Cyprioten leeft op waterrantsoenen, terwijl tuinslangen er bijvoorbeeld verboden zijn.
Mensen willen water, maar als je de verwoestijning wilt tegengaan, moet ook de natuur zijn deel krijgen, zegt Lange, die pleit voor strengere restricties. Klimaatverandering kan worden afgeremd, maar niet meer worden gekeerd.
Het Cyprus Instituut kijkt nu naar mogelijkheden om gebruik te maken van geconcentreerde zonne-energie voor de ontzilting van zeewater. Als deze experimenten succesvol blijken kunnen ze ook elders worden toegepast, zegt Lange.
Naast Cyprus kampen ook andere Mediterrane eilanden, zoals Kreta, Malta en Sicili met toenemende watertekorten en, bij voortzettende klimaatverandering, het risico van verwoestijning.
Ook grotere landen rond de Middellandse Zee, zoals Spanje, zullen volgens voorspellingen van het IPCC te maken krijgen met steeds grotere droogten, een toename van bosbranden en verminderende landbouwopbrengsten.
(Bron)

Geen opmerkingen: