maandag, mei 11, 2009

Klappen belangrijk communicatiemiddel voor gorilla's

AMSTERDAM - Vrouwelijke gorilla’s klappen regelmatig in hun handen om de aandacht van soortgenoten te vragen en elkaar te waarschuwen voor gevaar. Dat hebben Britse wetenschappers ontdekt.
De onderzoekers van Oxford Brookes University en de Wildlife Conservation Society waren getuige van ‘handklap-communicatie’ tijdens het observeren van vier verschillende groepen laaglandgorilla’s in de Republiek Congo.
Ze zagen uitsluitend vrouwtjesgorilla’s in hun handen klappen. In vier gevallen ging het om apen die over grote afstand contact probeerden te zoeken met hun jongen.
Maar de onderzoekers documenteerden ook enkele voorbeelden waarbij vrouwtjesgorilla’s in hun handen klapten om de zilverrug (de groepsleider) op de hoogte te brengen van de aanwezigheid van menselijke toeschouwers.
De Britse onderzoekers vermoeden dat het klappen in de handen een belangrijk communicatiemiddel is voor gorilla’s. De dieren klappen waarschijnlijk om de groep bij elkaar te houden en elkaar te waarschuwen voor gevaar van buitenaf.
“Het klappen is een vorm van gebarentaal die tot nu toe grotendeels over het hoofd is gezien door gorilla-deskundigen”, aldus onderzoeksleidster Ammie Kalan op BBC News. “Het viel me vooral op dat het op een heel gecontroleerde manier werd uitgevoerd, in staande positie, net zoals een mens in zijn handen zou klappen."
De andere gorilla’s reageerden volgens de wetenschappers vrijwel altijd onmiddellijk op het geklap van een soortgenoot. Sommige dieren beantwoordden het gebaar bijvoorbeeld door zelf ook in de handen te klappen.
Als een zilverrug met geklap op de hoogte werd gesteld van de aanwezigheid van mensen, reageerde het dier meestal door op zijn borst te slaan in een poging om de menselijke toeschouwers weg te jagen.
(Bron)

Geen opmerkingen: